Μεσαρά, η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης

Στα νότια του Νομού Ηρακλείου βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς, η μεγαλύτερη της Κρήτης με μήκος 55 χλμ! Βόρεια της ο Ψηλορείτης και στα νότια τα Αστερούσια όρη, ενώ στη δυτική της πλευρά ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, ο κόλπος της Μεσαράς με τις πιο όμορφες παραλίες, Κόκκινος Πύργος, Καλαμάκι, Κομμός, Μάταλα, Λέντα, Καλά Λιμάνια, Τρεις Εκκλησιές, Τσούτσουρας…

Εδώ βρίσκονται και δυο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, η Φαιστός και η Γόρτυνα!

Στην ενδοχώρα της Μεσαράς όμορφα παραδοσιακά χωριά με τους κατοίκους στην πλειοψηφία τους να ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στη βόρεια πλευρά της Μεσαράς, στη ρίζα του Ψηλορείτη συναντάμε τα χωριά Καμάρες, Βορίζια, Ζαρός (με την ομόνυμη λίμνη),  Γέργερη και κατηφορίζοντας προς την κοιλάδα Τυμπάκι, Μοίρες, Πόμπια, Πετροκεφάλι, Πιτσίδια, Άγιοι Δέκα, Ασήμι είναι κάποια από τα μεγαλύτερα χωριά, που ανήκουν στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας.

Όσο κινούμαστε προς τη θάλασσα (προς τα δυτικά), τα χωριά και οι κωμοπόλεις είναι περισσότερο τουριστικά ανεπτυγμένες. Η μεγαλύτερη πόλη της Μεσαράς είναι οι Μοίρες που βρίσκεται στο μέσο του κάμπου, ενώ κοντά στη θάλασσα η μεγαλύτερη πόλη είναι το Τυμπάκι.

Η πεδιάδα της Μεσαράς είναι πολύ εύφορη, το θερμό κλίμα σε συνδυασμό με το γόνιμο έδαφος, συνεισφέρουν στην καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών, ελιάς και εσπεριδοειδών, ενώ τα άγριας ομορφιάς φαράγγια, όπως είναι το Μάρτσαλο, το Αγιοφάραγγο, η Τρυπητή, του Ρούβα, των Βοριζίων και το Σπήλαιο Καμαρών, αλλά και οι ειδυλιακές παραλίες της αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών απ΄όλο τον κόσμο!

Στην Μεσαρά υπάρχουν και πολλά μοναστήρια όπως η Μονή της Παναγίας Καλυβιανής, κοντά στις Μοίρες, η Μονή Κουδουμά, η Μονή Αγίου Νικήτα, η Μονή της Οδηγήτριας κοντά στο Σίβα, η Μονή Απεζανών στα Αστερούσια, οι Μονές Βροντησίου, Βαλσαμόνερου και Αγίου Νικολάου στο Ζαρό.

παραλία

Φαιστός

Σχολιάστε