Πάμε Φαιστό;

Η καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας είναι αρκετά δύσκολη και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για ξένοιαστες στιγμές, όμως τουλάχιστον τις Κυριακές μας ας τις κάνουμε πιο όμορφες, αφιερώνοντας χρόνο για δραστηριότητες με τα παιδιά μας!

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για περιήγηση είναι σε ένα αρχαιολογικό χώρο ή ένα μουσείο!  Οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαιστού, της Αγίας Τριάδας, αλλά και της Γόρτυνας, κάθε χρόνο δέχονται χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο κι όμως πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που δεν τους έχουν ακόμη επισκεφθεί… Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά!

Πριν λίγα χρόνια μια όμορφη Κυριακή, μια μεγάλη παρέα από γονείς και παιδιά, με την ξεναγό κ. Μαρία Μαυρουδή, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και ταξιξέψαμε στην εποχή των Μινωιτών!

Λίγα λόγια για τη Φαιστό…

Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, μετά από την Κνωσό, και αποτελεί σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου σε απόσταση 62 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 100 μέτρων, νότια του ποταμού Γεροποτάμου και του αρχαίου Ληθαίου. Η θέα του λόφου είναι πανοραμική και περιβάλλεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη των Αστερουσίων και των Λασηθιώτικων ορέων.
Οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο, επόπτευε την εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς. Υπό τον έλεγχο της Φαιστού βρίσκονταν τα αρχαία λιμάνια των Ματάλων και του Κομμού.

Φαιστός

Η πρώτη αναφορά στην Φαιστό γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπου μνημονεύει την Φαιστό στον κατάλογο των πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο και την περιγράφει ως πόλη «εὖ ναιετοώσα», καλά κατοικημένη.

Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης αποδίδει την ίδρυση της Φαιστού, όπως και της Κνωσού και της Κυδωνίας, στον Μίνωα.
Στοιχεία για την ιστορία της αρχαίας πόλης ήρθαν στο φως έπειτα από Ιταλικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Η πόλη συμμετείχε στην εκστρατεία των Αχαιών κατά της Τροίας. Το όνομα είναι προελληνικό και στις πινακίδες της Κνωσού Γραμμικής Β αναφέρεται Paito>αττικός τύπος Φαιστός και η ετυμολογία της είναι από το φα(F)ιστός= λαμπρός, ένδοξος.

Η πόλη ήταν ανεξάρτητη και αυτόνομη και έκοβε πολλά νομίσματα στα οποία εικονιζόταν η Ευρώπη καθισμένη σε ταύρο και ένα κεφάλι λιονταριού με τις λέξεις ΦΑΙΣΤΙΩΝ ΤΟ ΦΑΙΜΑ. Στη Φαιστό βασίλευσε η δυναστεία που είχε ιδρύσει ο Ραδάμανθυς, γιος του Δία.
Πρώτος επεσήμανε τη θέση της Φαιστού ο Spratt (II, 24).

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1900 και στο ανάκτορο το 1909 και συνεχίστηκαν κατά τα επόμενα χρόνια.
Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν πολύχρωμα καμαραϊκα αγγεία και πολλά άλλα.

Φαιστός

Στη Φαιστό η μινωική εποχή αρχίζει το 2.600 π. Χ. Το πρώτο ανάκτορο βρισκόταν στη δυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, οικοδομήθηκε το 2.000 π.Χ. σε αλλεπάλληλα επίπεδα και οι τοίχοι του ήταν κτισμένοι με αργολιθοδομή. Το ανάκτορο καταστράφηκε από σεισμό το 1730 π.Χ., όπως και η Κνωσός. Στη θέση των ερειπίων κτίστηκε ανάκτορο, μεγαλοπρεπέστερο του πρώτου.
Το νέο ανάκτορο κτίστηκε πάνω από τα ερείπια του πρώτου, είχε ανάλογο σχέδιο με μόνη διαφορά το ελαφρά υπερυψωμένο επίπεδο του, λόγω της ύπαρξης των ερειπίων.

Η κεντρική αυλή των ανακτόρων είχε παρόμοιες διαστάσεις με τις αυλές της Κνωσού και των Μαλίων και ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν για τελετές λατρευτικού χαρακτήρα όπως τα Ταυροκαθάψια.

Η σημαντικότητα του ανακτόρου της Φαιστού έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει εξαιρετική στρωματογραφία αλλά και πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ανακτόρου και των δύο διαφορετικών φάσεων του Μινωικού πολιτισμού εν γένει.

Ο δίσκος της Φαιστού…

δίσκος φαιστού

Στο πλαίσιο της ξενάγησης ενημερωθήκαμε και για το δίσκο της Φαιστού, όπου η κ. Μαυρουδή μας παρουσίασε πιστό αντίγραφο.

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρυμα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.

Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ (Luigi Pernier) και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό, ο οποίος ήταν από τα βασικότερα υλικά του Μινωϊκού κόσμου. Η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α.

Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Και με την παρουσίαση του δίσκου της Φαιστού, ολοκληρώθηκε η ξενάγηση μας στη Φαιστό, σε ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Σχολιάστε