Επιστροφή στην πόλη – Η μελαγχολία για το τέλος του καλοκαιριού

Επιστροφή στην πόλη – Η μελαγχολία για το τέλος του καλοκαιριού

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τις διακοπές με την ξεγνοιασιά ,την αίσθηση της ελευθερίας, την αισιοδοξία και τη χαρά.

Όταν όμως το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, και πιο πολύ όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουμε στο σπίτι και τη ρουτίνα μας , καταλαμβανόμαστε από συναισθήματα που συχνά μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε.


Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου


Σύντομα το αίσθημα ευτυχίας και ανεμελιάς που είχαμε στη διάρκεια αυτού του διαλείμματος φθίνει με την επιστροφή μας στην κανονική μας ζωή που μάλλον μας πέφτει «βαριά». Πολλοί εμφανίζουν κόπωση, θλίψη, μοναξιά, δυσκολία συγκέντρωσης κ.λπ..

Συναντήστε τους αγαπημένους σας

Μετά τις διακοπές είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ότι η καθημερινότητα δε σας γεμίζει. Δεν είστε οι μόνοι . Η συνάντηση με τους φίλους σας ή άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα θα σας βοηθήσει . Μοιραστείτε τις εμπειρίες από τις διακοπές σας και τα συναισθήματά σας .

Κάντε τον χώρο σας όσο πιο ευχάριστο γίνεται

Όσο πιο ευχάριστος είναι ο χώρος μας, τόσο πιο εύκολο θα μας είναι να επιστρέφουμε σε αυτόν πχ. βάλτε φυτά στο σπίτι σας ή περιποιηθείτε αυτά που έχετε, κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και σε τάξη, προγραμματίστε κάποιες μικρές αλλαγές κά.

Βάλτε ένα στόχο

Ένας στόχος θα δώσει επιπλέον νόημα στην καθημερινότητά σας. Προτιμήστε τους πιο μικρούς και εφικτούς που θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κυνηγήσετε και άρα να επιτύχετε ώστε να αποφύγετε αχρείαστες ενοχές και συναισθήματα ματαίωσης. Πχ να συνεχίσετε τα μπάνια στη θάλασσα , να αρχίσετε γυμναστική , χορό , μια ξένη γλώσσα κά.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Μην πιστέψετε ότι οι διακοπές ήταν το μόνο δώρο που σας άξιζε. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, π.χ. να φάτε σε ένα ωραίο εστιατόριο, να κάνετε μία μικρή περιποίηση ομορφιάς, να διαβάσετε το βιβλίο σας, να κάνετε ένα αφρόλουτρο ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ,μπορούν να κάνουν διαφορά.

Ξαναγυρίστε σε πιο υγιεινές συνήθειες

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η σωστή ενυδάτωση, η άσκηση και οι ισορροπημένες ώρες ύπνου είναι σύμμαχοί μας.

Μην κλειστείτε στο σπίτι

Η επαφή με τη φύση, το πράσινο και τον αέρα βελτιώνει πάντα τη διάθεσή μας κι αυτό σίγουρα είναι κάτι που χρειαζόμαστε μετά τις διακοπές. Ακόμα και μία απλή βόλτα το απόγευμα μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Βάλτε στο πρόγραμμα μια ημερήσια εκδρομή

Η περίοδος μετά τις διακοπές είναι ιδανική για να κάνετε μια ωραία μονοήμερη εκδρομή. Τέτοιου είδους δραστηριότητες που σπάνε τη ρουτίνα, μπορεί να είναι μικρού βεληνεκούς, είναι όμως πολύ ευεργετικές στη διάθεσή μας.

Κάντε ένα γερό συμμάζεμα στη δουλειά

Ξεσκαρτάρετε το γραφείο σας από άχρηστα έγγραφα, διακοσμητικά κ.λπ. Κάντε το ίδιο και στον υπολογιστή σας. Ξεφορτωθείτε τα spam από το e-mail σας, βάλτε σε τάξη την επιφάνεια εργασίας σας, βάλτε ένα ωραίο φυτό στον χώρο σας… Είναι σημαντικό να γυρίσετε σε ένα περιβάλλον που δε βρίσκετε αγχωτικό ή χαώδες ή τουλάχιστον όχι σε αβάσταχτο βαθμό.

Φτιάξτε λίστες

Μετά τις διακοπές συνήθως υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που έχουμε να κάνουμε αλλά δεν μπορούμε καν να συγκεντρωθούμε για να σκεφτούμε ποια είναι αυτά. Οι λίστες μπορούν να σας βοηθήσουν και είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να ξαναπάρετε τον έλεγχο. Φροντίστε μόνο να μην κάνετε τεράστια κατάστιχα που θα σας αγχώσουν ακόμα περισσότερο. Ξεκινήστε από τα βασικά και κινηθείτε αναλόγως.

Κάντε ένα διάλειμμα

Το ότι δεν είστε πια διακοπές δε σημαίνει ότι πρέπει να τα «δώσετε όλα» από τις πρώτες μέρες. Φυσικά και να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας, φροντίστε όμως να το κάνετε με τα απαραίτητα διαλείμματα (π.χ. 10 λεπτά ανά 2-3 ώρες) .

Αν τα συμπτώματα επιμένουν

Σε περίπτωση που το άγχος και το στρες σας χτυπάνε κόκκινο ή νιώθετε ότι η μελαγχολία και η αίσθηση αποκοπής από τον κόσμο σάς γίνονται δυσβάσταχτα, μην καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας συμβαίνει και θα συστήσει τον πιο πρόσφορο τρόπο για να το αντιμετωπίσετε και να ξαναπάρετε πίσω τον έλεγχο της ζωής σας.

Έξτρα τιπ

Πριν από τις επόμενες διακοπές, δοκιμάστε

Να μην αφήσετε το σπίτι σας άνω κάτω. Η επιστροφή σε ένα τακτοποιημένο σπίτι μας βοηθάει να νιώσουμε πιο άνετα στην επιστροφή και μια «παρήγορη» οικειότητα.

Να μην επιστρέψετε τελευταία στιγμή αλλά έστω 1-2 μέρες προτού ξεκινήσετε την εργασία σας. Σε αυτό το διάστημα κάντε τα βασικά (π.χ. αδειάστε τις βαλίτσες) και φροντίστε να βγείτε για ένα σινεμά ή να δείτε τους φίλους σας για να μοιραστείτε τα νέα των διακοπών σας κά .

Ακόμα καλύτερα, προτού φύγετε, σχεδιάστε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο τον πρώτο καιρό της επιστροφής σας π.χ. να πάτε σε μια συναυλία, σε μια παράσταση, σε μια μονοήμερη που θα σας δώσει κάτι ωραίο να περιμένετε.

Τα παραπάνω «προληπτικά» μέτρα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μικρότερη επίπτωση της μετα-καλοκαιρινής μελαγχολίας, οπότε έχετέ τα υπ’ όψιν σας για την επόμενη φορά.

Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

akappatou.gr

Σχολιάστε