Άρχισε ο τρύγος!

Ο μήνας του τρύγους είναι ο Σεπτέμβρης, γι’ αυτό λέγεται και τρυγητής, όμως στα μέρη με πιο θερμό κλίμα, όπως η Κρήτη, ο τρύγος ξεκινά μέσα Αυγούστου!

Τα παλιά χρόνια, ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών, ήταν μια από τις πιο σημαντικές αγροτικές εργασίες, μάλιστα επειδή ήταν και αφορμή για γιορτή, τον χαρακτήριζαν, ως το πανηγύρι του Καλοκαιριού! Ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη του νησιού τηρούνται οι παραδόσεις και τα έθιμα εκείνης της εποχής.

Τότε στον τρύγο συμμετείχαν φίλοι και συγγενείς, οι οποίοι στη συνέχεια βοηθούσαν και στο πάτημα των σταφυλιών, στα πατητήρια. Μετά το πάτημα ο μούστος αποθηκευόταν σε ξύλινα βαρέλια όπου γινόταν η ζύμωση, με την πρώτη δοκιμή του κρασιου να γίνεται στις 3 Νοεμβρίου, γιορτή του Άη Γιώργη του Μεθυστή.

Στην Κρήτη, εκτός από τις γνωστές ποικιλίες Syrah, Merlot, Sauvignon, υπάρχουν και οι τοπικές, ανάμεσα τους το Βιδιανό, το Κοτσιφάλι, η Βιλάνα, το Λιάτικο και η Μαλβάζια.

Η διαδικασία της οινοποίησης γίνεται πλέον με τα πιο σύγχρονα μέσα, ενώ τα κρασιά της Κρήτης αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην οινική παραγωγή της χώρας.

 

Σχολιάστε