Τα καλοκαιρινά χοχλιδάκια, theba pisana

Τα χοχλιδάκια Theba Pisana (Theba pisana snails)

Μια από τις πιο έντονες αναμνήσεις των ανέμελων παιδικών καλοκαιριών, είναι και τα άσπρα χοχλιδάκια που βρίσκαμε στις καλαμιές, πιο πάνω από το σπίτι μας! Θυμάμαι ήταν μια πολύ αγαπημένη δραστηριότητα, όλης εκείνης της παιδικής παρέας του χωριού! Μια βόλτα μέχρι τις καλαμιές να μαζέψουμε άσπρα χοχλιδάκια, τα οποία στη συνέχεια έβραζε η μαμά, τα βγάζαμε με οδοντογλιφίδα και τα απολαμβάναμε με αλάτι και ξυδάκι!

Η επιστημονική τους ονομασία είναι Theba Pisana και είναι τα συναντάμε στις χώρες της Μεσογείου. Εδώ στην Κρήτη τα λέμε άσπρα χοχλιδάκια και τα συναντάμε συνήθως κοντά στη θάλασσα ή σε πολύ ξηρές περιοχές, αφού δε συμπαθούν καθόλου το κρύο. Αντίθετα αντέχουν στις ζέστες του Καλοκαιριού και μάλιστα αντί να είναι κρυμμένα στη γη, πιάνουν τα δέντρα, τα ξερόχορτα και τους θάμνους!

Όπως και τα υπόλοιπα σαλιγκάρια, ξυπνάνε από τη νάρκη τους, με τις πρώτες βροχές, το Φθινόπωρο, όπου είναι και η εποχή του ζευγαρώματος τους.

Οπότε για φέτος ίσως είναι και από τις τελευταίες φορές που τα συναντάμε! Οι φωτογραφίες είναι έξω από τους Βώρους, προς Μαγαρικάρι!

Σχολιάστε