8 από τις πιο όμορφες παραλίες του Κρητικού Νότου

Η νότια Κρήτη φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της, είτε αυτές είναι οργανωμένες, προσφέροντας στους επισκέπτες τις ανέσεις που επιθυμούν, είτε είναι πιο απομονωμένες για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια μικρή περιπέτεια!

Αφραθιάς

Παραλία Αφραθιά

Η παραλία του Αφραθιά βρίσκεται νότια της πόλης του Τυμπακίου. Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο οικισμό, με μια πανέμορφη παραλία με καταγάλανα νερά, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα μοναδικό Φοινικόδασος!

Δυτικός ή Δισκός

Κόκκινη Αμμος
Παραλία Δυτικός

Στο Λέντα, εκτός από την παραλία που βρίσκεται μέσα στον οικισμό, από τη δυτική πλευρά, υπάρχει μια όμορφη και μακριά αμμουδερή παραλία, που ονομάζεται Δισκός ή Δυτικός. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το Λέντα για Γεροκάμπο ή Τσίγκουνα περνάει κανείς από το Δυτικό, όπου και υπάρχει η όμορφη αυτή παραλία. Υπάρχει επίσης και ένα πιο σύντομο μονοπάτι πάνω από την ράχη του Λιοντάριου.

Κόκκινη Άμμος

Κόκκινη Άμμος

Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, νότια των Ματάλων, στην περιοχή Μούδια. Για να φτάσετε μέχρι εκεί θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι, που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο Καστρί, που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο. Αν επίσης δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε καΐκι από το λιμάνι των Ματάλων.

Κόκκινος Πύργος

Παραλία Κόκκινου Πύργου

Η παραλία του Κόκκινου Πύργου, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Νότιας Κρητης με καταπληκτική αμμουδερή παραλία και ρηχά νερά, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά! Βρίσκεται 67 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στα σύνορα με το Νομό Ρεθύμνου.

Σε αυτή την παραλία γεννούν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, ενώ σε κοντινή απόσταση από την παραλία υπάρχει η λίμνη της Καταλυκής, ένας  σπουδαίος υδροβιότοπος με υφάλμυρο νερό!

Λούτρα

Παραλία Λούτρας

Η Λούτρα βρίσκεται 3 χλμ ανατολικά του Λέντα και 77 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου. Δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη παραλία και δεν μαζεύει πολύ κόσμο, ενώ πριν κατασκευαστεί το λιμάνι του Λέντα, η Λούτρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους γυμνιστές.

Μάταλα

Μάταλα

Μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες παραλίες είναι αυτή των Ματάλων. Μια υπέροχη αμμουδερή παραλία, με ψιλό χαλικάκι, και πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ο βυθός έχει πλάκα στο κέντρο της παραλίας και τα κύματα, όταν φυσάει δυτικός άνεμος, είναι πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη φυσική σπηλιά, από την κορυφή της οποίας οι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές.

Κουδουμάς

Κουδουμάς
Παραλία Κουδουμά

Η παραλία του Κουδουμά βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Ηράκλειο. Πήρε το όνομα της από το Μοναστήρι Κουδουμά που βρίσκεται εκεί. Τα πεντακάθαρα νερά της απομονωμένης παραλίας είναι πάντα ήρεμα , μιας και προφυλάσσεται καλά από τους άνεμους.

Βαθύ

Παραλία Βαθύ

Το Βαθύ είναι ένα φυσικό απάνεμο λιμανάκι στη Νότια Κρήτη, που  όπως λένε οι ντόπιοι ήταν καταφύγιο για τους πειρατές όταν αγρίευε η θάλασσα. Βρίσκεται 79 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 17 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Σίβας της Μεσαράς. To Βαθύ αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όποιον αναζητάει την απόλυτη ηρεμία. Η παραλία σχηματίζεται στο τέλος ενός μικρού φαραγγιού, θυμίζοντας κλειστή λιμνοθάλασσα.

Οι υπέροχες φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Μανώλη Παπαδάκη!

Σχολιάστε