Τα μωρά σπάνια θα νοσήσουν σοβαρά από Covid-19

|

μωρό

Έρευνα των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Imperial του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health», μελέτησε όλα τα μωρά ηλικίας έως ενός μηνός στη Βρετανία, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία κατά το πρώτο πανδημικό κύμα της Covid-19, την Άνοιξη του 2020.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο 66 μωρά χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και θεραπεία λόγω σοβαρής Covid-19. Η αναλογία ήταν ένα μωρό ανά 1.785 γεννήσεις ή το 0,06% των συνολικών νεογνών. Σχεδόν τα μισά μωρά (το 45%) που ανέπτυξαν σοβαρή Covid-19 ανήκαν σε μειονότητες, ενώ το ένα τέταρτο (24%) γεννήθηκαν πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα της κύησης (ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των πρόωρων τοκετών στον γενικό πληθυσμό).

Μόνο για τα 17 από τα 66 μωρά υπήρχε η υποψία ότι κόλλησαν τον κορωνοϊό από τη μητέρα τους κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννησή τους. Επτά από αυτά τα 17 μωρά εμφάνισαν Covid-19, παρόλο που είχαν χωριστεί από τις μητέρες τους αμέσως μετά τον τοκετό. Έξι μωρά εκτιμάται ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά την παραμονή τους στην κλινική. Τέλος, κανένα μωρό δεν πέθανε από την Covid-19 και σχεδόν όλα ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος σχολίασε τη μελέτη αυτή: «Αν και γνωρίζουμε ότι o κορωνοϊός προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, εντούτοις και τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, ακόμα κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα ή θα είναι πλήρως ασυμπτωματικά, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη και να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Τα κυριότερα συμπτώματα της Covid-19 στα μωρά είναι υψηλός πυρετός, δυσκολία διατροφής, εμετοί, καταρροή, βήχας και λήθαργος. Τα παιδιά κάτω του ενός έτους και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα κληρονομούμενα γενετικά, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα, οι καρδιακές παθήσεις, τα νοσήματα που προδιαθέτουν σε ανοσοκαταστολή, και η παχυσαρκία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση.

Επίσης, αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι εάν μία μητέρα βγει θετική σε τεστ κορωνοϊού, δεν χρειάζεται το μωρό της να χωριστεί από αυτήν. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι μητέρες με Covid-19 έχουν την ευκαιρία να θηλάσουν τα νεογνά τους. Το γάλα του θηλασμού είναι γνωστό ότι προστατεύει τα μωρά από πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί επίσης να βοηθά τα νεογέννητα να προστατευθούν από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό. Άλλωστε, οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν βρει τον ιό στο γάλα του θηλασμού, ενώ από την άλλη αυτό έχει βρεθεί να περιέχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού.»

Πηγή emBIO

Προηγούμενες

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης του σπιτιού

Χόρχε Μπουκάι, “Θα περάσει κι αυτό”

Επόμενη

Σχολιάστε