Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους

Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους, ιδρύθηκε το 1973  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς φιλοξενώντας εκθέματα από την καθημερινότητα των Κρητών, στο πέρασμα των χρόνων.

Η Έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο χώρο και αποτελείται από 3000 εκθέματα που αναδεικνύουν την εθνολογική εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από 7 βασικούς τομείς: διατροφή, αρχιτεκτονική, υφαντική, τέχνες – εμπόριο, μεταφορές, ήθη και έθιμα, κοινωνική οργάνωση.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το 1988 και βραβεύθηκε το 1992 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η έκθεση, που ακολουθεί το μουσειολογικό πρότυπο του G.H. RIVIERE, περιέχει αντικείμενα του παραδοσιακού βίου από όλη την Κρήτη και ακολουθεί την εθνολογική ταξινομική της προοδευτικής πορείας της ανθρωπότητας και αφορά τον παραδοσιακό βίο των Κρητών της 2ης μ.Χ. χιλιετίας.

1. Διατροφή: Από τη συγκομιδή και την καλλιέργεια στην κατανάλωση, απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση.

2. Αρχιτεκτονική: Το οικογενειακό καταφύγιο, τα κοινόχρηστα κτίρια.

3. Υφαντική: Επένδυση στην οικία και ένδυμα.

4. Τέχνες – Εμπόριο: Χειροτεχνία, μεταλλαγή των φυσικών πόρων σε σκεύη και εργαλεία. Η υπερπαραγωγή δημιουργεί τη συναλλαγή και το εμπόριο.

5. Μεταφορές: Μετακίνηση του Ανθρώπου για εμπορικούς κ.ά. λόγους, συγκοινωνίες, επικοινωνίες.

6. Ήθη και Έθιμα: Συμβολικές συλλογικές λειτουργίες.

7. Κοινωνική Οργάνωση: Λαϊκός Πολιτισμός σε μία κοινωνία προφορικής παράδοσης.

Η Έκθεση έλαβε το 1992 ειδικό έπαινο από το European Muesum Forum και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα πλαίσια του θεσμού του ΕΜΥΑ (European Museum of the Year Award), ο οποίος βραβεύει το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς.

Σχολιάστε