Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους

|

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαϊου, ας αρχίσουμε να προγραμματίζουμε κάποιες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της περιοχής, παρέα με τα παιδιά μας, γιατί όπως φαίνεται εκδρομές με τα σχολεία, δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε και φέτος.

Αξίζει να επισκεφθούμε λοιπόν το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους και την Έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο χώρο και αποτελείται από 3000 εκθέματα που αναδεικνύουν την εθνολογική εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από 7 βασικούς τομείς: διατροφή, αρχιτεκτονική, υφαντική, τέχνες – εμπόριο, μεταφορές, ήθη και έθιμα, κοινωνική οργάνωση.

Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας απέχει 2 χιλ. από το μινωικό παλάτι της Φαιστού και έχει έδρα τον παραδοσιακό οικισμό Βώροι.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το 1988 και βραβεύθηκε το 1992 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η έκθεση, που ακολουθεί το μουσειολογικό πρότυπο του G.H. RIVIERE, περιέχει αντικείμενα του παραδοσιακού βίου από όλη την Κρήτη και ακολουθεί την εθνολογική ταξινομική της προοδευτικής πορείας της ανθρωπότητας και αφορά τον παραδοσιακό βίο των Κρητών της 2ης μ.Χ. χιλιετίας.

1. Διατροφή: Από τη συγκομιδή και την καλλιέργεια στην κατανάλωση, απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση.

2. Αρχιτεκτονική: Το οικογενειακό καταφύγιο, τα κοινόχρηστα κτίρια.

3. Υφαντική: Επένδυση στην οικία και ένδυμα.

4. Τέχνες – Εμπόριο: Χειροτεχνία, μεταλλαγή των φυσικών πόρων σε σκεύη και εργαλεία. Η υπερπαραγωγή δημιουργεί τη συναλλαγή και το εμπόριο.

5. Μεταφορές: Μετακίνηση του Ανθρώπου για εμπορικούς κ.ά. λόγους, συγκοινωνίες, επικοινωνίες.

6. Ήθη και Έθιμα: Συμβολικές συλλογικές λειτουργίες.

7. Κοινωνική Οργάνωση: Λαϊκός Πολιτισμός σε μία κοινωνία προφορικής παράδοσης.

Η Έκθεση έλαβε το 1992 ειδικό έπαινο από το European Muesum Forum και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα πλαίσια του θεσμού του ΕΜΥΑ (European Museum of the Year Award), ο οποίος βραβεύει το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς.

 

Προηγούμενες

Είσαι δυνατός Άνθρωπε…να το θυμάσαι!

Το κρουασάν και η ιστορία του…

Επόμενη

Σχολιάστε