Τα βιολογικά προϊόντα και τα οφέλη τους

|

Τα βιολογικά προϊόντα και τα οφέλη τους

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα βιολογικά προϊόντα σε σχέση με τα συμβατικά. Ας δούμε αρχικά τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.

Η λέξη Βιολογικά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, είτε φυτικά, είτε ζωικά, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που είναι αρκετά αυστηρές και ορίζονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων. Επίσης υπάρχουν εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης, ώστε να φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών του κάθε προϊόντος.

Τα προϊόντα αυτά είναι:
• Γεωργικά όπως φρούτα, λαχανικά, μέλι, βαμβάκι
• Ζωικά όπως αυγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
• Μεταποιημένα όπως ψωμί, τυρί, έλαια κ.α

Η βιολογική γεωργία είναι σχεδιασμένη να διατηρεί την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού και να μην προκαλεί ρύπανση. Οι αγρότες που παράγουν βιολογικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα, αλλά χρησιμοποιούν είτε τη τεχνική της αμειψισποράς, είτε κοπριά για να διώξουν τα ζιζάνια. Επίσης χρησιμοποιούν εντομοκτόνα από φυσικές πηγές, κάνουν χρήση ωφέλιμων εντόμων και πουλιών, αλλά και παγίδων για την απομάκρυνση των ζιζανίων και των παθογόνων.

Οφέλη

Από έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία των βιολογικών με των συμβατικών προϊόντων είναι παρόμοια. Υπάρχει διαφορά σε κάποιες βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C και σε κάποια μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος όπου τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ωφέλημα. Επίσης η γεύση των βιολογικών προϊόντων είναι πιο πλούσια, είναι πιο καθαρά για τον οργανισμό, αφού δεν περιέχει χημικά. Τέλος, βάση νομοθεσίας απαγορεύεται η χρήση πρόσθετων συντηρητικών ή γλυκαντικών, χρωστικών, ενισχυτικών γεύσης και εμπλουτισμός βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ένας άλλος λόγος επιλογής βιολογικών προϊόντων είναι ότι μειώνουν την ρύπανση του περιβάλλοντος και διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού.
Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που έχουν λεπτό φλοιό, τα οποία απορροφούν περισσότερο ποσοστό συνθετικού εντομοκτόνου και είναι προτιμότερο να επιλέγετε βιολογική παραγωγή.

Αυτά είναι:
• Τα ροδάκινα
• Τα μήλα
• Τα νεκταρίνια
• Οι φράουλες
• Τα κεράσια
• Τα αχλάδια
• Οι πιπεριές
• Το σέλινο
• Το σπανάκι
• Το μαρούλι
• Οι πατάτες

Μειονεκτήματα

Παρά τα οφέλη που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα, κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν μπορούν να τα καταναλώσουν και ο λόγος είναι η αυξημένη τιμή του προϊόντος σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης τα βιολογικά προϊόντα δεν μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού δεν υπόκειται σε επεξεργασία. Διαφορές μπορεί να βρείτε ακόμα στο χρώμα, στο σχήμα αλλά και στο μέγεθος σε σχέση με τα συμβατικά.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προηγούμενες

Δημήτρης Τσιλινίκος, ένας ταλαντούχος ηθοποιός και ένας πολυπράγμων άνθρωπος

Ο Μεσημεράς…

Επόμενη

Σχολιάστε