Η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά

Η δεκαεξάχρονη Eλπίδα νιώθει πολύ άσχημα επειδή δεν της αρέσει το σώμα της. Θεωρεί ότι έχει μεγάλη λεκάνη. Αισθάνεται διαφοτική από τις συνομήλικές της. Οι χειρότερες στιγμές της είναι όταν πηγαίνει να αγοράσει ρούχα γιατί, ενώ έχει αδύνατη μέση, τα παντελόνια δεν της χωράνε στη λεκάνη.

Αναγκάζεται, λοιπόν, να αγοράζει μεγαλύτερο νούμερο και να τα στενεύει στη μέση. Tο καλοκαίρι δεν θέλει να φορά κοντά παντελόνια και αρνείται να πάει στη θάλασσα με τις φίλες της, γιατί δεν θέλει να δουν το άσχημο σώμα της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Έχει δημιουργήσει σχέση με ένα συνομήλικο αγόρι και έχει μεγάλη αγωνία μήπως την απορρίψει εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Oι γονείς της θεωρούν υπερβολικές τις ανησυχίες της, προσπαθούν να την καθησυχάσουν, η Eλπίδα όμως επιμένει στην άποψή της.
Η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά, ειδικά στα πρώτα τρία τέσσερα χρόνια της εφηβείας.

Σε αυτήν τη φάση, συχνά κοιτάζονται στον καθρέφτη με απόγνωση. Αναζητούν την τελειότητα στην εξωτερική τους εμφάνιση. Όλο και κάτι δεν τους αρέσει σε άλλους η μύτη, σε άλλους τα μάτια ή το σχήμα του προσώπου, σε άλλους το σώμα κ.λπ. Είναι βασικό όμως ο έφηβος να αποδεχτεί πόσο φυσιολογικά είναι όλα όσα του συμβαίνουν, γιατί έτσι θα προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στην εικόνα του.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Παρακολουθείτε διακριτικά την ανάπτυξη του εφήβου σας, ώστε να διακρίνετε αμέσως τυχόν αλλαγές ή προβληματισμούς του σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση και όχι μόνο.
Kαμιά φορά η εμφάνιση ανάγεται σε πολύ σπουδαίο ζήτημα για τον έφηβο, επειδή της δίνουν πολύ μεγάλη σημασία οι συνομήλικοι. Αν μάλιστα έχει δεχτεί πειράγματα ή ενοχλήσεις όσον φορά την εμφάνισή του, φέρ’ ειπείν, για το ύψος του ή για το βάρος του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Ενθαρρύνετέ τον να εκφράζει τα συναισθήματά του για τα στοιχεία που θεωρεί ότι δεν του αρέσουν, ακόμα κι αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη.

Τονίστε του τα άλλα όμορφα χαρακτηριστικά που διαθέτει λόγου χάριν, μεγάλα μάτια, ωραία μαλλιά, όμορφα πόδια ώστε να αισθάνεται ότι έχει κάτι στο οποίο υπερέχει και που αναπληρώνει εκείνα στα οποία, κατά τη γνώμη του, μειονεκτεί. ñ Tα κορίτσια με πρώιμη ανάπτυξη συχνά αισθάνονται αμηχανα επειδή το στήθος τους ξεχωρίζει αισθητά και οι άλλοι το κοιτάζουν.

Εξηγήστε στο παιδί ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του, αλλά εκείνων που θεωρούν ότι το στήθος ενός κοριτσιού είναι κάτι αξιοπερίεργο.

Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί επίσης να ευθύνεται για την εικόνα που έχει ο έφηβος για το σώμα του. Δείξτε στα παιδιά πώς να τα χρησιμοποιούν με φειδώ και να μην επηρεάζονται από τα πρότυπα που προβάλλουν (βλ. επίσης σ. 412-417).
Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό, αν διαπιστώσετε ότι ο έφηβος εκδηλώνει εμμονή με την εμφάνισή του.

Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

“Εμπιστευτείτε τους Εφήβους, ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΗ”

akappatou.gr

Σχολιάστε