Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο…η μετάβαση!

Ο δωδεκάχρονος Νικόλας φέτος τελειώνει το δημοτικό και ετοιμάζεται για την πρώτη γυμνασίου. Ανησυχεί όμως πώς θα είναι η κατάσταση στο γυμνάσιο, δεν γνωρίζει τα παιδιά, το προαύλιο είναι μεγάλο και οι άλλοι μαθητές στην πλειονότητά τους άγνωστοι. Εξομολογείται στους γονείς τις ανησυχίες του, κι αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν να τον καθησυχάσουν.
Aρκετοί μαθητές, ακόμα και οι πιο καλοί, συναντούν δυσκολίες κατά τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται τον συγκεκριμένο, καθοδηγητικό τρόπο διδασκαλίας που είχαν συνηθίσει στο δημοτικό.

Στο γυμνάσιο, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Οι τάξεις είναι συνήθως μεγαλύτερες και τα περισσότερα παιδιά, στην αρχή τουλάχιστον, είναι άγνωστα. Η διδασκαλία γίνεται πολύ πιο αφηρημένη, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή και προσπάθεια από τα ίδια τα παιδιά. Αλλά και το περιβάλλον είναι διαφορετικό· το κτίριο του σχολείου είναι μεγαλύτερο, με περισσότερες τάξεις, οι καθηγητές είναι πολλοί, αφού κάθε μάθημα διδάσκεται από διαφορετικό καθηγητή.

Βοηθήστε το παιδί να προσαρμοστεί

-Αφιερώστε του αρκετό χρόνο, ώστε να μπορεί να σας εκμυστηρευθεί τυχόν ανησυχίες ή προβληματισμούς του. Τα παιδιά αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Νιώθουν άβολα με την ανωνυμία τους στην αυλή του σχολείου, στις τάξεις, ανάμεσα σε τόσους άγνωστους συμμαθητές. Στην έκτη δημοτικού ήταν τα μεγαλύτερα παιδιά, τώρα στην πρώτη γυμνασίου είναι τα πιο μικρά.
-Αποφεύγετε να πιέζετε το παιδί και να δραματοποιείτε την είσοδό του στην πρώτη γυμνασίου, λέγοντάς του ότι τώρα πια τελείωσαν τα παιχνίδια, πρέπει να σοβαρευτεί, τώρα θα έχει μόνο διάβασμα κ.λπ. Μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται η αγωνία και η ανασφάλειά του, χωρίς να πετυχαίνετε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
-Εξασφαλίστε ελεύθερο χρόνο για τα χόμπι του, για παιχνίδι με τους φίλους του, για να συναντήσει τους παλιούς του συμμαθητές, που ίσως δεν είναι πια μαζί του στο καινούριο σχολείο.
-Ενθαρρύνετέ το και δείξτε την ικανοποίησή σας για όλα εκείνα που έχει καταφέρει ως τώρα. Πείτε του πως στην αρχή μπορεί να του φαίνονται δύσκολα τα πράγματα, όμως σιγά σιγά θα τα καταφέρει πολύ καλά.
-Μην περιμένετε από το παιδί να αρχίσει ξαφνικά να συμπεριφέρεται, να μιλά και να αντιδρά σαν ενήλικος, μόνο και μόνο επειδή πήγε στο γυμνάσιο.
-Δημιουργήστε και κρατήστε κάποια επαφή με καθέναν από τους καθηγητές του. Ζητήστε τη συμβουλή τους και ενημερώστε τους για τους δικούς σας προβληματισμούς.

 

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Από το βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά

akappatou.gr

Σχολιάστε