Οι γαμοκουλούρες, και τα ξόμπλια τους!

Οι γαμοκουλούρες και τα ξόμπλια τους!

Ένα από τα έθιμα που κρατάνε ακόμη στην Κρήτη, είναι το ξομπλιαστό κουλούρι του γάμου! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από …ζυμάρι!

Το γαμοκούλουρο λοιπόν είναι στολισμένο με διάφορα ξόμπλια (στολίδια), σε μοτίβα και σύμβολα γονιμότητας και ευημερίας, όπως λουλούδια, πουλιά, σπόρους, φίδια, ρόδια, σταφύλια, κουκουνάρια κ.α.

Σε κάθε γάμο λοιπόν στην Κρήτη το γαμοκούλουρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο και σε κάποια μέρη υπάρχουν ακόμη γυναίκες που το φτιάχνουν για να το προσφέρουν σαν δώρο στους κουμπάρους, στολισμένο-δεμένο με ένα παραδοσιακό εργόχειρο. Μάλιστα παλαιότερα το κουλούρι αυτό δεν το έτρωγαν, απλά το κράταγαν σαν διακοσμητικό, αφού το είχαν περάσει με κάποιο υλικό για να μην αλλοιώνεται, στις μέρες μας βέβαια είναι βρώσιμο και πεντανόστιμο!!!

Στο νησί υπάρχουν και επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στη δημιουργία αυτών των παραδοσιακών κουλουριών! Ανάμεσα τους και το αρτοποιείο ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ, που μας έστειλε τις υπέροχες φωτογραφίες από τη διαδικασία της δημιουργίας ενός γαμοκούλουρου!

 

Σχολιάστε