Πως να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό, ενόψει καύσωνα

Όταν η ζέστη είναι ανυπόφορη δεν μπορούμε να φάμε, να κοιμηθούμε, δουλέψουμε. Πρέπει λοιπόν να βρίσκουμε τρόπους να κρατήσουμε το σπίτι μας δροσερό στον καύσωνα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα κλιματιστικά μπορούν να δροσίσουν τον χώρο, αλλά μέχρι ενός ορίου. Μην περιμένετε δηλαδή από μόνα τους να μετατρέψουν τους 40 βαθμούς που θα έχουν πολλές περιοχές σήμερα, σε 20 βαθμούς μέσα στο σπίτι σας. Ένα καλό κλιματιστικό μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία στο σπίτι κατά 6-7 βαθμούς, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Αν, όμως, λάβετε μερικά πρόσθετα μέτρα, η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί λίγο ακόμα. Να λοιπόν τι συνιστούν οι ειδικοί για να μείνει πιο δροσερό το σπίτι στη ζέστη.

Κλείστε τα παράθυρα και τραβήξτε τις κουρτίνες

Ποσοστό έως και 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Φροντίστε μόνο να τα κλείσετε νωρίς το πρωί, ειδάλλως δεν θα προλάβετε τη ζέστη.

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Αν δεν διαθέτετε τρόπο δροσίσματος όλων των δωματίων, κλείστε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.

Να ανοίγετε το βράδυ πόρτες και παράθυρα

Το βράδυ είναι ιδανικό για καλό δρόσισμα του σπιτιού. Αρκεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι χαμηλότερη από αυτήν στο σπίτι σας. Μόλις λοιπόν νιώσετε ότι υποχώρησε αισθητά η ζέστη, να ανοίγετε για λίγη ώρα μπαλκονόπορτες ή/και παράθυρα.

Βάλτε τους ανεμιστήρες οροφής να κινούνται ανάποδα

Το καλοκαίρι οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να περιστρέφονται γρήγορα και αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, για να δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι. Αντιθέτως, τον χειμώνα πρέπει να περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού για να ωθούν προς τα κάτω την θερμότητα που συσσωρεύεται ψηλά στον αέρα.

Μην αφήσετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου

Πολλοί νομίζουν ότι θα δροσιστούν αν αφήσουν για λίγο ανοικτή την πόρτα του ψυγείου. Η τακτική αυτή όμως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: τελικά θα αυξήσει τη ζέστη στο χώρο, λόγω της υπερθέρμανσης της συσκευής.

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «διώχνει» τον αέρα

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, βάλτε τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και ανάψτε τον. Φροντίστε όμως να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Ακόμα περισσότερη δροσιά θα νιώσετε αν βάλετε μπροστά στον ανεμιστήρα ένα μπωλ με παγάκια. Ύστερα, ρυθμίστε το μηχάνημα με τρόπο ώστε η ροή του αέρα να περνάει πρώτα από αυτά.

Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές πηγές θερμότητας

Αν έχετε στο σπίτι λαμπτήρες πυρακτώσεως, εκπέμπουν πολλή θερμότητα όποτε τους ανάβετε. Θερμότητα εκπέμπει και το κομπιούτερ που το αφήνετε ανοικτό με τις ώρες ή το πλυντήριο πιάτων όταν λειτουργεί.

Πηγή

Σχολιάστε