Τα μελτέμια του Καλοκαιριού!

Τα μελτέμια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά μας, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Τις τελευταίες μέρες είναι έντονη η παρουσία τους και στον Κρητικό νότο, με την ένταση τους να μας προκαλεί δυσφορία, όμως ευτυχώς που μας δίνουν τουλάχιστον μια αίσθηση δροσιάς!

Σύμφωνα με το geonews.gr Τα μελτέμια ανήκουν γενικά στην κατηγορία των εποχικών ανέμων. Πνέουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουν βορειοανατολική, βόρεια ή βορειοδυτική διεύθυνση. Το χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι η ισχυρή τους ένταση η οποιά κυμαίνεται μεταξύ 20-55 χλμ./ ώρα (4-7 μποφόρ), ενώ στο ανοιχτό πέλαγος μπορεί να γίνουν θυελλώδεις ξεπερνώντας τα 75 χλμ./ ώρα (9 μποφόρ).

Η περίοδος των μελτεμιών αρχίζει περί τα τέλη Μαΐου και λήγει περίπου κατά τα τέλη Οκτωβρίου. Ως επί το πλείστον, κατά το Μάιο προς τις αρχές Ιουνίου σημειώνονται ελαφροί βόρειοι άνεμοι, οι λεγόμενοι ‘’Πρόδρομοι άνεμοι’’ διάρκειας 2-3 εβδομάδων. Στη συνέχεια, διακόπτονται προσωρινά τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό πνέουν κατά διαλείμματα βόρειοι άνεμοι, οι “Διαλείποντες άνεμοι”, με μικρή ένταση. Μια έως δύο εβδομάδες αργότερα έρχονται τα κυρίως ‘’Μελτέμια’’ που συνεχίζουν μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, με μέση ένταση τα 6-7 μποφόρ.

Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις

Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που συνοδεύουν τα μελτέμια είναι αίθριος ουρανός και κυματώδης θάλασσα. Τα μελτέμια αποτελούν το “κλιματιστικό της φύσης” κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα ζεστού ελληνικού καλοκαιριού. Σημαντικό ρόλο παίζουν και στην αλιεία ορισμένων ειδών, μέσω διεργασιών που ψύχουν τα ανώτερα θαλάσσια στρώματα και τα εμπλουτίζουν με θρεπτικά συστατικά. Με τη βοήθειά τους καθαρίζει η ατμόσφαιρα των πόλεων από τους ρύπους, ενώ η ένταση με την οποία πνέουν κινεί τις ανεμογεννήτριες που είναι διασκορπισμένες στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, παρά την ευεργετική τους δράση, τα μελτέμια έχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός πως μειώνουν την υγρασία στη δασική βλάστηση και στην ατμόσφαιρα, ενώ ξηραίνουν το χώμα και το χορτάρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών στα δάση. Πρόβλημα ξηρασίας αντιμετωπίζουν και οι καλλιέργειες, κυρίως στα νησιά που δεν αρδεύονται. Παράλληλα, λόγω της έντασής τους – δυσχεραίνουν τη ναυσιπλοΐα και την αλιεία. Τέλος, στις παραλίες του Αιγαίου, όταν τα μελτέμια κάνουν την εμφάνισή τους, η κολύμβηση σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατη.

Σχολιάστε