Tips για να διαλέγετε τα πιο φρέσκα ψάρια!

|

Το ψάρι είναι μια τροφή νόστιμη, υψηλής διατροφικής αξίας, αρκεί να είναι φρέσκο!

Και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.

Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι το ψάρι που θα επιλέξουμε, είναι φρέσκο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν τα παρακάτω:

Ξεκινάμε με μια σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δεις κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε να είσαι ευχαριστημένος μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νευρική ακαμψία- ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται.

Σημείωσε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι. Όσον αφορά τη σάρκα του, όταν το ζουλήξεις πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.

Τα μάτια του τώρα, πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φρεσκάδας, ο αγαπητός μας μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, παρά το γεγονός ότι είναι φρέσκος.

Πάμε στα βράγχια; Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.

Για ένα ασφαλέστερο «τεστ» φρεσκάδας, κάνε το εξής: Πιάσε το ψάρι από το κεφάλι και κράτα το ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο.

Αν όμως η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μάλλον δεν είναι και τόσο.

Τέλος, έχε κατά νου ότι αυτά που εννοούμε ως «φρέσκα» ψάρια της αγοράς, είναι συνήθως ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο.

Πηγή

Προηγούμενες

Pizzeria Di Stefano, η παράδοση συνεχίζεται…

Όταν η αγάπη της μαμάς, μοιράζεται στα δύο…

Επόμενη

Σχολιάστε