Γλυκά του κουταλιού! Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

Γλυκά του κουταλιού! Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

Η μυρωδιά των γλυκών του κουταλιού, τους περισσότερους τους γυρνάει στην παιδική τους ηλικία, τότε που η κάθε νοικοκυρά, ανάλογα και με την εποχή, έφτιαχνε ένα τουλάχιστον γλυκό του κουταλιού.
Τα γλυκά του κουταλιού θεωρούνται πιο υγιεινά, γιατί είναι φτιαγμένα με πιο αγνά υλικά. Δεν περιέχουν βούτυρο, άμυλο, κρέμες κ.α, τα οποία επιβαρύνουν τον οργανοσμό με κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και τοξίνες.

Ας δούμε όμως, ποια είναι η διατροφική τους αξία;
-Περιέχουν περίπου 75-100 θερμίδες ανά κουταλιά. Οι θερμίδες κυμαίνονται από την προσθήκη ζάχαρης και τα σάκχαρα που περιέχει το φρούτο
– Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και ενισχύουν το
ανοσοποιητικό σύστημα
-Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο πεπεικό σύστημα
Προσοχή!!! Άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο , δεν πρέπει να τα καταναλώνουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, όπου αυξάνουν απότομα την γλυκόζη στο αίμα. Επίσης λόγω της θερμικής επεξεργασίας που γίνεται, ενδέχεται να υπάρχει
υποβάθμιση των θρεπτικών συστατικών του φρούτου.

Προτάσεις για να γίνουν ακόμα πιο υγιεινά τα γλυκά του κουταλιού
-Μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι ή στέβια. Έτσι θα μπορούν να τα καταναλώνουν και άτομα με διαβήτη τύπου 2. η προσθήκη μελιού, θα τα κάνει ακόμα πιο θρεπτικά, αφού θα πάρετε και τα οφέλη του μελιού.
– Καταναλώστε τα με γιαούρτι. Με αυτόν τον συνδυασμό, θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα γλυκού, θα αυξήσετε τον κορεσμό και θα ελέγξετε την μεταγευματική υπεργλυκαιμία.
Συμπέρασμα: Μπορεί τα γλυκά του κουταλιού να είναι μια πιο υγιεινή πρόταση, δεν ξεχνάμε όμως ότι περιέχει ζάχαρη και θα πρέπει να τα
καταναλώνουμε με μέτρο μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή.

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε