Πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας μπορεί να χρειάζεται γυαλιά; Ο Οφθαλμίατρος Σπύρος Γρηγοράκης, απαντά…

Πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας μπορεί να χρειάζεται γυαλιά; Ο Οφθαλμίατρος Σπύρος Γρηγοράκης, απαντά…

Όραση και μάθηση, δύο έννοιες που συσχετίζονται άμεσα, αφού σύμφωνα με μελέτες  το 80% όσων μαθαίνει το παιδί στο σχολείο παρουσιάζονται με οπτικό τρόπο, επομένως οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια, σύμφωνα με το  Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Όρασης των Παιδιών & Οφθαλμολογικής Υγείας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι διαταραχές αυτές είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, αφού περισσότερα από 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας και 5-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, πάσχουν από οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά έχουν αδιάγνωστα προβλήματα στα μάτια, επειδή δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από οφθαλμίατρο!

-Πότε όμως πρέπει να γίνει ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος σε ένα παιδί; 

-Σε ποια οφθαλμολογικά προβλήματα η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική;

-και πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας μπορεί να χρειάζεται γυαλιά;

Είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες των γονιών, απαντήσεις για τις οποίες μας δίνει ο γνωστός Οφθαλμίατρος Σπύρος Γρηγοράκης.

Οφθαλμολογικος έλεγχος πρέπει να γίνεται στο μαιευτήριο μόλις γεννηθεί το μωράκι, μετά πρέπει να γίνεται όταν είναι 9-12 μηνων.
Στη συνέχεια πρέπει να ελέγχεται 3 ετών, 5 ετών και μετά κάθε χρόνο όταν ανοίγουν τα σχολεία.

Το παιδί πού παρουσιάζει στραβισμό, υπερμετρωπία, αστιγματισμό πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα γιατί μπορεί να έχει μόνιμη απώλεια όρασης στο μέλλον.
Επίσης πρέπει να αποκλείσουμε έγκαιρα τον συγγενή καταρράκτη ,το συγγενές γλαύκωμα και τη συγγενή απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου.
Τα δύο πρώτα είναι πιο σπάνια το τελευταίο είναι πιο συχνό, δεν τυφλώνει αλλά ταλαιπωρεί συχνά και τα παιδιά και τους γονείς.
Η θεραπεία είναι επεμβατικη με καλά αποτελέσματα.

-Ένα παιδί που χρειάζεται γυαλιά άλλοτε είναι εύκολο να το καταλάβουν οι γονείς και άλλοτε δύσκολο.
Όταν το παιδί πλησιάζει κοντά στην τηλεόραση, όταν πλησιάζει κοντά στο βιβλίο, βλέπουμε ότι όταν προσηλώνει το ένα ματάκι φεύγει.
Υπάρχουν και περιπτώσεις πού έχει πρόβλημα μόνο το ένα μάτι, τότε ούτε το παιδί καταλαβαίνει κάτι ούτε οι γονείς, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται ο προληπτικός οφθαλμολογικος έλεγχος.

Σχολιάστε