Λαδένια Κιμώλου ή αλλιώς ελληνική πίτσα!

|

 Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της, αν και τόσο απλή!

Λαδένια Κιμώλου ή λαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Για τη ζύμη
750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)

Για τη γέμιση
3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
αλάτι

Προαιρετικά για τη γέμιση
2 χρωματιστές πιπεριές
1/4 φλ. ελαιόλαδο
λίγες ψιλοκομμένες ελιές
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η λαδένια ή αλλιώς λαδόπιτα, είναι μια πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή από την Κίμωλο. Αυτή η πίτσα γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει μια πίτσα νηστίσιμη με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε η Κίμωλος.

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.

-Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
-Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
-Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. -Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για την πίτσα σπιτική.
Κόβουμε τις ντομάτες με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης
Πάνω στην ζύμη για τη πίτσα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η νηστίσιμη πίτσα.
Αυτή η παραδοσιακή, σπιτική συνταγή, έχει χοντρή ζύμη σαν ψωμιού, όποτε χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο από μια κλασική πίτσα με λεπτό ζυμάρι.

Περισσότερα μυστικά για τη λαδένια Κιμώλου εδώ

Προηγούμενες

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Λίπασμα για τον κήπο της ψυχής…

Επόμενη

Σχολιάστε