Γαμοπίλαφο Κρήτης

Το γαμοπίλαφο για τους Κρητικούς, είναι το φαγητό της χαράς, αφού σε όλα τα χαρμόσυνα γεγονότα, είναι ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού! Αν και το όνομα του παραπέμπει σε φαγητό γαμήλιου γλεντιού, το συνηθίζουμε σε βαφτίσια και σε αρραβώνες, ακόμη και σε γιορτινά τραπέζια, ενώ πλέον μπορούμε να το απολαύσουμε και σε παραδοσιακές ταβέρνες!

Οι γονείς μου για χρόνια διατηρούσαν κέντρο διασκέδασης και όλοι είχαν να λένε για το πιλάφι που έφτιαχναν σε γάμους και βαφτίσια! Όμως ακόμη και σήμερα όταν στο σπίτι έχουμε αυτό το φαγητό, η μαμά μου αναφέρεται σε αυτόν που τους έδειξε πριν από πολλά χρόνια, πως γίνεται το αυθεντικό γαμοπίλαφο και ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. Ο λόγος για τον Χρόνη Μαρκουλάκη, από το Άνω Μέρος Ρεθύμνου. 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή για γαμοπίλαφο, σημασία έχει το καλό κρέας, το οποίο πρέπει να είναι ζυγούρι, το φρεσκοστυμένο λεμόνι και το ρύζι να είναι καρολίνα!

-Ο ζωμός του κρέατος πρέπει να αραιώνεται με νερό, ανάλογα και το πόσο λίπος έχει το κρέας. Εμείς βάζουμε μισό ζωμό, μισό νερό. Όσον αφορά την αναλογία ζωμός-ρύζι, είναι 3 προς 1.

-Αφού λοιπόν βράσουμε το κρέας, σουρώνουμε το ζωμό, κανονίζουμε τη δοσολογία, ζωμό-νερό και νοστιμίζουμε με αλάτι και λίγο λεμόνι.

-Στη συνέχεια αφού ξεκινήσει ο βρασμός, βάζουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει καλά και λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι και αν χρειαστεί αλάτι.

Όμως πολύ νόστιμο εξίσου είναι και το πιλάφι με ντόπιο κοτόπουλο, το οποίο δεν λείπει από το εβομαδιαίο μενού της οικογένειας!

Καλή σας όρεξη!

Κείμενο-φωτογραφία: Αγγελική Λενακάκη

Σχολιάστε