Ακάκιε, μη ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι…

Ακάκιε, μη ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι…

Μικρό παιδί όταν έβλεπα αυτή τη διαφήμιση με τον καλόγερο πάνω στο γαϊδουράκι και μια αυστηρή φωνή να του υπενθυμίζει την παραγγελία για τα μακαρόνια, πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω πως συνδέονταν μεταξύ τους…Όμως μου άρεσε σαν σλόγκαν, μου άρεσε αυτή η νοσταλγική εικόνα, ακόμα και το παράξενο όνομα του καλογέρου, Ακάκιος!

Τα χρόνια πέρασαν, πολλά άλλαξαν από τότε, όμως αυτή η ρετρό εικόνα με τον καλόγερο και το γαϊδουράκι, συνεχίζει να κοσμεί τη συσκευασία των ζυμαρικών MISKO και εμείς μάθαμε την ιστορία του Ακάκιου…

Ο Κώστας Κρομμύδας με το βιβλίο του “Ακάκιε”, τη μυθιστορηματική βιογραφία για τη ζωή και το έργο του Λευτέρη Μαντζίκα, ιδρυτή της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών MISKO, κατάφερε να μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Ελλάδα!

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ταξίδεψα στην Ελλάδα του χθες, “γνώρισα” ανθρώπους, που δεν συνάντησα ποτέ και συγκινήθηκα με την προσωπικότητα του ανθρώπου Λευτέρη Μαντζίκα, ακολουθώντας τα βήματα του από τη Λιγοψά της Ηπείρου μέχρι και την Αθήνα…

Το βιβλίο βασίζεται κυρίως σε πραγματικά περιστατικά και ένα μέρος του σε μυθοπλασία, με τον συγγραφέα λόγω και της συγγένειας του με τον Λευτέρη Μαντζίκα (παππούς της γυναίκας του Μαρίνας Γιώτη) να έχει πρόσβαση σε υλικό που του επέτρεψε να μας φέρει κοντά στην ιστορία ενός πετυχημένου επιχειρηματία και ενός σπουδαίου ανθρώπου, με ήθος και αγάπη προς το συνάνθρωπο του.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2008, ο «Μέγας Ηπειρώτης Ευεργέτης» απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών. Έντεκα μέρες νωρίτερα είχε αποχαιρετίσει για πάντα τη σύντροφο της ζωής του, Μαρίνα, με την οποία είχαν περάσει μαζί 67 ολόκληρα χρόνια.

Ο Λευτέρης και η Μαρίνα απέκτησαν μαζί δύο κόρες. Τη Βασιλική, σύζυγο του Δημητρίου Παντζόπουλου, ασχολούμενου με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, και την Ειρήνη, σύζυγο του Αθανασίου Γιώτη, βιομήχανου μπαχαρικών. Ιδιαίτερη αδυναμία έτρεφε για τα τέσσερα εγγόνια του. Τους Λευτέρη και Ματθαίο Παντζόπουλο, παιδιά της Βασιλικής, και τους Χρήστο και Μαρίνα Γιώτη, παιδιά της Ειρήνης.

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Λευτέρη Μαντζίκα στο kostaskrommydas.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.
Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.


Το βιβλίο Ακάκιε, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ θα το βρείτε εδώ


Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας ξεκίνησε να γράφει το 2011 και από τότε έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του. Τα βιβλία του Ακάκιε και Δούρειος Ίππος βραβεύτηκαν το 2021 και το 2022 αντίστοιχα ως τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς, ενώ το έργο του Ουρανόεσσα βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα-έμπνευση». Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα των Βραβείων Βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. Έξι βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν μέσω της πλατφόρμας του Amazon. Είναι επίσης απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. instabio.cc/KostasKrommydas kostaskrommydas.gr [email protected]

Σχολιάστε