Λυχναράκια ή Καλιτσούνια Καστρινά!

Λυχναράκια ή Καλιτσούνια Καστρινά!

Από την Εύα Παρακεντάκη

Το Πάσχα έχει πολλές μυρωδιές στο σπίτι μας… Αλλά αυτή που κυριαρχεί την Μ.Πέμπτη κάθε χρόνο είναι η μυρωδιά από την ψημένη μυζήθρα και το άρωμα της κανέλας που γεμίζει όλο το σπίτι.
Αυτό το γλυκό το ετοιμάζω την Μ. Πέμπτη γιατί θέλω να είναι πολύ κοντά στην ημέρα του Πάσχα..και ο λόγος …το τυράκι δεν συντηρείτε πάνω από 4 μέρες εκτός ψυγείου..οπότε είναι γλυκό της τελευταίας στιγμής.

Ζύμη

1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι 230 γρ.
1 αυγό

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 225 γρ.
3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 300 γρ.
περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από ένα πορτοκάλι

Γέμιση

1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 200 γρ.
2 αυγά
1 κ.γ κανέλα

Εκτέλεση

Ζύμη

Ρίχνουμε το λάδι το αυγό την ζάχαρη το πορτοκάλι το ξύσμα,το γιαούρτι, προσθέτω το μπέικιν και σιγά σιγά αλεύρι ανακατεύω με το χέρι,μπορεί να τραβήξει λιγότερο από ένα κιλό ή και περισσότερο.Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Γέμιση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μαλάσουμε με τα χέρια ώστε να γίνει κρέμα.

Ανοίγουμε φύλλο περίπου 3 χιλιοστών και παίρνουμε ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ για κουπάτ και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια…βάζουμε μία κουταλιά από την γέμιση και ύστερα τσιμπητά κλείνουμε το καλιτσούνακι.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 περίπου λεπτά.

Καλή Επιτυχία!!!!

Σχολιάστε