Τριανταφυλλένια καλιτσούνια!

Πρωταγωνιστές των ημερών, τα τσουρέκια και τα καλιτσούνια! Είτε τα προμηθευτούμε από το φούρνο, είτε επιλέξουμε να τα φτιάξουμε μόνες, σίγουρα έχουν εξέχουσα θέση στο πασχαλινό μας τραπέζι!

Tα καλιτσούνια θα τα φτιάξουμε και φέτος για το καλό των ημερών, αλλά και γιατί αρέσουν στα περισσσότερα μέλη της οικογένειας…! Άντε να μυρίσει η γειτονιά μαχλέπι και μαστίχα!

Η συνταγή δοκιμασμένη και η επιτυχία σίγουρη, από το cretangastronomy Αυτά τα καλιτσούνια όμως εκτός από πεντανόστιμα είναι και πανέμορφα, αφού το σχήμα τους δεν θυμίζει τα κλασσικά καλιτσούνια! Είναι τα τριανταφυλλένια καλιτσούνια!

Ας δούμε όμως τη συνταγή μας αναλυτικά:

Τα υλικά μας

Για 1000-1200 γραμμάρια μυζήθρα

Ζύμη:
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
½ κούπα νερό χλιαρό (125 ml)
2-3 κουταλιές αλεύρι (30-40 gr)
½ κούπα λάδι (125 ml)
¾ κούπας ζάχαρη (170 gr)
3 αυγά
1 γιαούρτι πλήρες (των 200 gr)
Ξύσμα ενός λεμονιού

2-3 κόμπους μαστίχας (τους αλέθουμε με 1 κουταλιά ζάχαρη)
Λίγο αλάτι (μια «τσιμπιά»)
1 κουταλάκι μαχλέπι
Περίπου ένα κιλό αλεύρι

Γέμιση:
1000- 1200 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα (αθότυρο για τους χανιώτες)
1 κούπα ζάχαρη (ή μισή κούπα ζάχαρη και μισή μέλι)
1 αυγό
Και για το άρωμα μία από τις παρακάτω εκδοχές:
α) 1-1,5 κουταλάκι κανέλα
β)2-3 κόμπους μαστίχας αλεσμένους, και ξύσμα ενός λεμονιού
γ)εσανς πικραμύγδαλου
Προαιρετικά, σε όλες τις παραπάνω εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο αβάρσαμο

Για γαρνίρισμα:

Τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με 1 κουταλιά νερό
Σουσάμι αναποφλοίωτο ή αμυγδαλάκι φιλέ.

Μετά το ψήσιμο (προαιρετικά, αλλά κάνουν τη διαφορά):
Πλυμένα και στεγνωμένα λεμονόφυλλα

Για τη διαδικασία εδώ

Σχολιάστε