Θυμάστε τον Καζαμία;

|

Στο άκουσμα της  λέξης «Καζαμίας», μου έρχεται στο μυαλό ο παππούς μου ο Γιώργης, ένας απίστευτα οργανωτικός άνθρωπος. Θυμάμαι μου άρεσε να μπαίνω στην “καλή κάμερα”, που ο παππούς χρησιμοποιούσε ως “γραφείο”… Πάνω στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι, υπήρχε ένα μεγάλο βιβλίο, εκεί ο παππούς κρατούσε σημειώσεις για τα έσοδα-έξοδα του σπιτιού και δίπλα ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ, που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες  μας ζητούσε να του κρατάμε όταν θα πηγαίναμε στο χωριό, για να ξέρει πώς θα μπει ο νέος χρόνος.

Πόσα πειράγματα δεν κάναμε μεταξύ μας τα ξαδέρφια, με αυτά που διαβάζαμε στον ΚΑΖΑΜΙΑ του παππού!

Τι  είναι όμως ο Καζαμίας;

Πρόκειται για ετήσιο ημερολόγιο που έχει μεταξύ άλλων πληροφορίες για αστρονομικά, μετεωρολογικά, γεωργικά φαινόμενα. Στην Ελλάδα το έντυπο αυτό έκανε την εμφάνισή του γύρω στα 1870.

Τα παλιά χρόνια κάθε οικογένεια την παραμονή του νέου έτους αγόραζε τον «Καζαμία» του για να διαβάσει τις “προφητείες” του. Το περιεχόμενό του περιελάμβανε ημερολόγιο, εορτολόγιο και πολλές προβλέψεις για όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Προφήτευε τα μελλούμενα στον κόσμο, τον καιρό, φυσικές καταστροφές, πολιτικές εξελίξεις, ιστορικά γεγονότα και άλλα. Επίσης είχε  συνταγές μαγειρικής, διασκεδαστικά κείμενα, σκίτσα, ανέκδοτα και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Ήταν δηλαδή ένα έντυπο που “προέβλεπε” το μέλλον και ταυτόχρονα ψυχαγωγούσε.

Αργότερα ο Καζαμίας έγινε σατιρική στήλη στις πρωτοχρονιάτικες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Κυρίως σατιρίζοντας τα μελλούμενα με βάση την πολιτική τοποθέτηση του φύλλου και του εκάστοτε γράφοντος.

Παρόλο που οι Καζαμίες εκδίδονται και κυκλοφορούν ακόμη στην εποχή μας, χαρακτηρίζονται ως λαϊκά βιβλία, ενώ αναζητώντας κάποια στοιχεία για τον ΚΑΖΑΜΙΑ της παλιάς εποχής, ανακάλυψα ότι υπάρχει και ο e-kazamias.

Εσείς διαβάζετε ΚΑΖΑΜΙΑ;

 

 

 

 

Προηγούμενες

Κλήρωση με δώρα για τους μικρούς δημοσιογράφους!

Χριστούγεννα, στο Μέγαρο!

Επόμενη

Σχολιάστε