Τι να προσέξουμε ενόψει εορτών…

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των εορτών.

Οι γιορτές έφτασαν, μια περίοδος ξεγνοιασάς και διακέδασης, είναι οι μέρες όπου όλοι μας βρισκόμαστε με τις οικογένειες μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Πρωταρχικό ρόλο έχει το γιορτινό μας τραπέζι και σίγουρα βασικό συστατικό σε αυτό έχουν τα γλυκά και όχι μόνο, τα οποία ιδιαίτερα τις μέρες των χριστουγέννων κάνουν πολύ νωρίς την εμφάνιση τους.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε, ώστε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους, αλλά και τις πιθανές ενοχλήσεις στο στομάχι μας και γενικά στο πεπτικό μας σύστημα (διάρροια,ναυτία,δυσκοιλιότητα κτλ)…

-Αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα κατά την διάρκεια της ημέρας, το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους μας, χωρίς να το αντιληφθούμε, επιλέγουμε πότε θα καταναλώσουμε ένα γλυκό (π.χ μελομακάρονα ή κουραμπιέδες), την ώρα και την ποσότητα του μέσα στην μέρα μας.

-Ακολουθούμε και διατηρούμε τα γεύματα της ημέρας, που αυτό σημαίνει, τρία βασικά κυρίως γεύματα (πρωϊνό,μεσημεριανό,δείπνο) , καθώς επίσης και 2 με 3 ενδιάμεσα (σνακ). Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός μας διατηρεί τις συνήθειες διατροφής μας και κατά την διάρκεια των εορτών. Πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, κάτι που επίσης παραμελούμε καθώς την θέση του πέρνουν άλλα ζεστά ροφήματα (σοκολάτα, τσάϊ, αλκοόλ).

-Τρίτο και πολύ σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε. Πολλοί από εμάς όταν είμαστε καλεσμένοι σε κάποιο γιορτινό τραπέζι το βράδυ, πιστεύουμε ότι αν μείνουνε νηστικοί όλη μέρα, θα αποφύγουμε την αύξηση θερμίδων, κάτι που είναι μεγάλο λάθος.
Καθώς όταν φτάσει η ώρα του φαγητού καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, λόγω πείνας και κατά συνέπεια αυξημένη κατανάλωση θερμίδων.
Επομένως, αν είμαστε καλεσμένοι σε δείπνο, επιλέγουμε το μεσημέρι να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ π.χ (πράσινη σαλάτα με αυγό, αβοκάντο, τόνο, κοτόπουλο, κλπ), ώστε στο γιορτινό τραπέζι να μας είναι πιο εύκολο, να ελέγξουμε τι θα επιλέξουμε και σε τι ποσότητα θα είναι το φαγητό μας, χωρίς υπερβολές.
Το ίδιο ισχύει και αν το τραπέζι είναι μεσημέρι, δηλαδή το δείπνο μας θα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ.

Καλά Χριστούγεννα!

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Σχολιάστε