Το όσπριο που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και τον κίνδυνο από καρδιακές παθήσεις

Το όσπριο που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και τον κίνδυνο από καρδιακές παθήσεις

Τα όσπρια είναι βασικό κομμάτι για την Μεσογειακή Διατροφή. Παρέχουν στον οργανισμό αρκετά θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες βιολογικής αξίας, άμυλο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, κ.α. Επίσης περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες.

Ωστόσο υπάρχει ένα όσπριο το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου, στην μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων και αυξάνει το σίδηρο.

Ποιο είναι αυτό; Τα Φασόλια Γίγαντες Πρεσπών.

Τα φασόλια είναι ελληνικής ποικιλίας και καλλιεργούντε στις παραλίμνιες περιοχές της μεγάλης και της μικρής Πρέσπας, εδώ και πολλά χρόνια.
Τα φασόλια γίγαντες είναι καλή πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών, αφού τα 100γρ τους παρέχουν στον οργανισμό το 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε σίδηρο και πρωτεΐνη.

Ας δούμε τα οφέλη τους στον ανθρώπινο οργανισμό

-Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση 100γρ φασολιών καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα κατά 10% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

– Μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL. Η κατανάλωση 100γρ φασολιών ημερησίως , μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη κατά 8% σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη, αλλά δεν επηρεάζει τα επίπεδα της καλή HDL χοληστερίνης.

– Αυξάνει τα ποσοστά σιδήρου στο αίμα. Τα φασόλια γίγαντες μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου, αν συνδυαστούν με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως με κόκκινη πιπεριά, καρότο, μηλόξυδο κ.α που βοηθάνε την καλύτερη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

– Συμβάλλουν στην καλή καρδιακή υγεία. Η κατανάλωση φασολιών 100γρ καθημερινά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 5mmHg , που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις.

-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών με αποτέλεσμα να βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και να μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε