Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το σύστημα Μοντεσσόρι

Τι είναι το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσσόρι
Το πιθανότερο είναι ότι έχετε ακούσει για τη μέθοδο Μοντεσσόρι. Γνωρίζετε, όμως, τι είναι; Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι και προσφέρει στα παιδιά ελευθερία, μέσα σε όρια, ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνα, ανεξαρτησία, μέσα από τη συνεισφορά και την αυτοεξυπηρέτηση, και σέβεται τη φυσική σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Το μοντέλο Μοντεσσόρι έχει δύο θεμελιώδη στοιχεία:

-Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες δεσμεύονται να οικοδομήσουν το δικό τους χαρακτήρα μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους.
Τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των έξι ετών, πρέπει να γνωρίσουν μια σημαντική πορεία πνευματικής ανάπτυξης.
Η Μοντεσσόρι πίστευε ότι δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέγουν και να ενεργούν ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον που προετοιμάζεται σύμφωνα με το μοντέλο της, θα συνέβαλλε αυθόρμητα στη βέλτιστη ανάπτυξη.

-Το σύστημα αυτό αφορά σε παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των δεκαοκτώ ετών και εφαρμόζεται σε περίπου 60.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Τι είναι το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσσόρι

Οι αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι
-Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού.
-Η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία.
-Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου.
-Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον.
-Η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
-Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
-Ικανός άνθρωπος σημαίνει ευτυχής άνθρωπος.
-Πώς λειτουργούν τα μοντεσσοριανά σχολεία
-Οι αίθουσες είναι διαμορφωμένες ειδικά για τα παιδιά, με έπιπλα σε παιδικό μέγεθος, ζωγραφιές στους τοίχους και τα βιβλία τοποθετημένασ σε προσιτά σημεία.
-Οι τάξεις αποτελούνται από παιδιά διαφορετικών ηλικιών, π.χ. 3-6 ετών, 6-9 ετών, κ.ο.κ.
-Το μάθημα διαρκεί τρεις ώρες συνεχόμενες μέχρι να γίνει διάλειμμα.
-Η δασκάλα κινείται ανάμεσα στους μαθητές, αντί να κάθεται στην έδρα και επεμβαίνει μόνο αν τα παιδιά χρειαστούν τη βοήθειά της. Επίσης, χαμηλώνει πάντα στο ύψος του παιδιού και κάθεται στο πάτωμα ή σε κάποιο χαμηλό καρεκλάκι.
-Τα παιδιά είναι ελεύθερα να κινούνται μέσα στην τάξη και να βοηθούν το ένα το άλλο.
-Τα παιδιά ενθαρρύνονται να βρουν το πάθος τους και να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά τα ελκύει.
-Δεν δίνονται βαθμοί, δεν γίνονται τεστ και δεν υπάρχουν ασκήσεις για το σπίτι.
-Οι μαθητές επιλέγουν μόνοι τους τις δραστηριότητές τους από ένα γκρουπ.

Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στην Ανκόνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. Αποφοίτησε ως η πρώτη γυναίκα γιατρός της πατρίδας της και λίγο αργότερα ανέλαβε χρέη καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο. Διατέλεσε διευθύντρια της ορθοφρενικής σχολής της Ρώμης (ίδρυμα για όχι ομαλά αναπτυγμένα παιδιά) και ίδρυσε δύο «σπίτια μικρών» (Casa dei Bambini).

Έδωσε έμφαση στην ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ασχολούμενη αρχικά με παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Έφτιαξε παιδαγωγικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού για όλα τα μαθήματα, το οποίο να γίνεται κατανοητό μέσω των αισθήσεων. Η επιτυχία της μεθόδου της ήταν μεγάλη, καθώς ακόμα και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις κανονικές τάξεις του σχολείου.

Πηγή

Σχολιάστε