Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Γίνε δότης μυελού των οστών

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου – 15η Φεβρουαρίου. Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας σε αριθμούς. Πώς μπορείς να γίνεις δότης μυελού των οστών
Κάποια παιδιά είναι ήρωες. Κάποια παιδιά μεγαλώνουν απότομα. Κάποια παιδιά καλούνται να δείξουν το θάρρος και τη δύναμη τους από πολύ νωρίς. Κοιτούν κατάματα τον καρκίνο και παλεύουν απέναντι του. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο.

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, για να τιμηθούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, τα παιδιά που έχουν αποθεραπευθεί και τα παιδιά που έχασαν τη μάχη. Μια μέρα, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μεν σπάνιος, ωστόσο αποτελείται την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων, απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ιατρική φροντίδα, οδηγούν τα περισσότερα παιδιά μετά από τις πολύμηνες θεραπείες να «χτυπήσουν» το κουδούνι της νίκης.

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Συστήνεται ωστόσο, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν έχουν ίωση καθώς και στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι είναι καινούργια και επίμονα.

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO):

-Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο παγκοσμίως
-Κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου
-Κάθε χρόνο στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία 
-Κάθε μέρα στην Ευρώπη 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο.
-Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 ετών 

Στην Ευρώπη υπολογίζεται πως 300.000- 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί.
2 στα 3 άτομα που έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των βαριών θεραπειών, που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους
Μάλιsτα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου: Γίνε δότης μυελού των οστών

Εάν είσαι μεταξύ 18-40 χρονών, με καλή κατάσταση υγείας, μπορείς και εσύ εύκολα να γίνεις δότης μυελού των οστών και να βοηθήσεις τα παιδιά που έχουν ανάγκη να βρουν συμβατό δότη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οργάνωση Humanity Gr, το Βιβλιοταξιδεύουμε και το Κέντρο εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών Χάρισε Ζωή, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους νέους πολίτες αναφορικά με τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών.

Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε