Ιστορίες για κοχύλια…

|

Μια βόλτα στην παραλία ξέρουμε ότι έχει πολλαπλά οφέλη για μικρούς και μεγάλους, εκτός από το περπάτημα στα βότσαλα που είναι τέλεια γυμναστική, υπάρχει και η δημιουργική πλευρά, αφού μπορούμε να μαζέψουμε και πανέμορφα κοχύλια! 

κοχύλια

Έτσι κι εμείς στις βόλτες μας στην αγαπημένη μας παραλία, πάντα θα βρούμε και κάποια κοχύλια για τη “συλλογή” μας! Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, στην παραλία μας υπήρχαν πάρα πολλά κοχύλια, μικρά και μεγάλα, έτσι τα κορίτσια το ευχαριστήθηκαν, αφού κατάφεραν να γεμίσουν τις τσέπες τους!!!

κοχύλια

Με την ευκαιρία αυτής της “κοχυλοπλημμύρας”, με ρωτούσαν τα παιδιά για τα είδη των κοχυλιών και διάφορες άλλες πληροφορίες…

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο μάθαμε ότι περίπου 100.000 είδη κοχυλιών έχουν καταγραφεί έως τώρα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ομως απ΄ ό,τι λέγεται, περίπου ένα εκατομμύριο είδη παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Τα κοχύλια είναι ο εξωτερικός σκελετός των μαλακίων που αποτελούν μια αρχέγονη συνομοταξία ασπόνδυλων. Εχουν βρεθεί στα πιο παλιά απολιθώματα πολυκύτταρων μορφών ζωής, που χρονολογούνται 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ορισμένα από τα κοχύλια αναπνέουν αέρα, άλλα ζουν σε γλυκό νερό αλλά η πλειονότητά τους διαβιοί στη θάλασσα.

Το μέγεθός τους μπορεί να είναι αντίστοιχο με έναν κόκκο άμμου ή με μια μπάλα βόλεϊ και το βάρος τους κυμαίνεται από ελάχιστα γραμμάρια μέχρι πολλά κιλά. Οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν διανθίσει το βιβλίο τους με ορισμένες άγνωστες ιστορίες που συνοδεύουν κάποια από τα κοχύλια.

Για παράδειγμα, ένα από αυτά, το Conus cedonulli της Καραϊβικής, ήταν ένα από τα σπανιότερα που μπορούσε κάποιος να βρει στα τέλη του 18ου αιώνα. Μάλιστα, σε μια δημοπρασία το 1796, ένα τέτοιο κοχύλι πουλήθηκε έξι φορές ακριβότερα απ΄ ό,τι ένας πίνακας του ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ.

Πηγή

Προηγούμενες

Ονείρων…παγίδες!

1821: Ποια ήταν η Ψωροκώσταινα

Επόμενη

Σχολιάστε