Το έθιμο με τα στεφάνια της Μ. Πέμπτης

Ένα από τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι τα στεφάνια της Μεγάλης Πέμπτης, τα οποία οι πιστοί κρεμάνε στον Εσταυρωμένο.

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ’ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς» …. Οι πιστοί, προσκυνούν τα πληγωμένα από τα καρφιά πόδια του και τον στεφανώνουν με αγκάθινα και ανθοστόλιστα στεφάνια.

Τα ανθοπωλεία της περιοχής ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται τις παραγγελίες για τα στεφάνια της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ όπως μας τόνισε η υπεύθυνη του Ανθοπωλείου Άνθος του Νότου, στο Τυμπάκι Αναστασία Μαρκουλάκη, η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες.

Όσο για τις επιλογές, το στεφάνι από λευκά και κόκκινα γαρύφαλα, παραμένει σταθερό στις προτιμήσεις, επίσης πολλοί επιλέγουν τις συνθέσεις με ορχιδέες, αλλά και το αγκάθινο στεφάνι, αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόταση. Εντυπωσιακές βέβαια είναι και οι συνθέσεις με τριαντάφυλλα!

Στο Ανθοπωλείο Άνθος του Νότου, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από στεφάνια, τα οποία μπορούν να φτιαχτούν και κατόπιν παραγγελίας.

Όμως εκτός από τα στεφάνια για τον Εσταυρωμένο, αυτές τις μέρες και ιδιάιτερα την Μεγάλη Παρασκευή, όσοι έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, συνηθίζουν να πηγαίνουν στο κοιμητήριο και να αφήνουν ένα στεφάνι ή ένα γλαστράκι με τεχνητά άνθη στο μνήμα του δικού τους ανθρώπου.

 

Ωστόσο ένα άλλο κυριάρχο στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ο επιτάφιος και ο στολισμός του. Τα τελευταία χρόνια και στις μικρές επαρχιακές πόλεις, οι επιτάφιοι στολίζονται από τα ανθοπωλεία της περιοχής, δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης, με τον στολισμό να γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ή από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

 

 

Φωτογραφικό υλικό από το ανθοπωλείο Άνθος του Νότου.

Σχολιάστε