Δεκαπενταύγουστος, στα μοναστήρια της Κρήτης!

Δεκαπενταύγουστος στα μοναστήρια της Κρήτης!

Η μεγαλύτερη γιορτή που έχει καθιερώσει η Εκκλησία προς τιμήν της μητέρας του Χριστού, είναι στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ ονομάζεται και “Πάσχα του Καλοκαιριού”, ενώ υπάρχουν πολλές εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην Κρήτη οι κυριότερες μονές που εορτάζουν αυτή τη μέρα είναι:

Μονή Αγκαράθου

Η μονή βρίσκεται 23 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Λένε ότι η εικόνα της Παναγίας βε΄θηκε σε αυτό το σημείο, κάτω από μια φασκομηλιά και από κει πήρε το όνομα η μονή που χτίστηκε εκεί, αφού η φασκομηλιά, εκεί λέγεται και αγκαραθιά!

Μονή Κουδουμά

Η Μονή Κουδουμά αποτελεί μία από τις παλαιότερες μονές στα νότια παράλια της κεντρικής Κρήτης. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, ενώ απέχει μόλις 40 μέτρα από τη θάλασσα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.  Οι ακολουθίες στη Μονή τελούνται σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Όρους.

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται νότια της Κρήτης και χτίστηκε από τους μοναχούς Παρθένιο και Ευμένιο Χαριτάκη, μετά το 1870.

Μονή Παλιανής

Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές μονές της Κρήτης, που επίσης βρίσκεται στο Νομό Ηρακλείου και για την ονομασία της υπάρχουν δυο εκδοχές, η μια έχει να κάνει με την παλαιότητα της και η άλλη με την αρχαία πόλή Απολονία που βρισκόταν στην ίδια περιοχή.

Μονή Οδηγητρίας

Βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Ηρακλείου και ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Κατά την Τουρκοκρατία υπήρξε κατφύγιο των επαναστατών, ενώ η ιστορία της έχει να κάνει με τον γνωστό καλόγερο Ξωπατέρα, τον ήρωα που πολέμησε μόνος του εναντίον 3.000 Οθωμανών. Σήμερα στο μοναστήρι ζουν καλόγεροι, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό Μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν αντικείμενα παλαιότερων εποχών.

Μονή Καλυβιανής

Η Μονή Παναγίας Καλυβιανής βρίσκεται στη Μεσαρά, και ανήκει στο Δ.Δ. Φανερωμένης. Τις τελευταίες δεκαετίες στεγάζει πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η εύρεση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας και τα πολλά θαύματα, έκαναν προσκύνημα την Καλυβιανή. Ο μικρός ναός σώζεται και σήμερα στον περίβολο της μονής. Το 1911 άρχισε η ανοικοδόμηση του νέου ναού και αποπερατώθηκε το 1924. Αυτός έχει τρία κλίτη και είναι καθιερωμένος στο Γενέσιο, τον Ευαγγελισμό και την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας χρονολογείται το 17ο αιώνα και βρίσκεται στον νομό Χανίων και στο δήμο Ιναχωρίου. Σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νότια των Χανίων. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία προέκυψε από τα 90 σκαλιά της μονής τα οποία αναφέρεται πως ήταν χρυσά.

 Μονή Φανερωμένης 

Πρόκειται για μια ιστορική Μονή που βρίσκεται στη περιοχή της Ιεράπετρας και είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή «Παναγία των Γουρνιών». Το Καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο εντός του οποίου και βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας κατά τον 15ο αιώνα όπου και φέρεται ότι κτίσθηκε ο ναός και στη συνέχεια το Μοναστήρι.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης είναι ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

Παναγία Χαρακιανή

Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Κρήτης είναι η Παναγιά η Χαρακιανή στο Μπαλί Ρεθύμνου, με τριήμερο εορτασμό, ο οποίος ξεκινάει στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας.

Εκεί συναντάμε το έθιμο των «Δεκαπεντάρηδων» των πιστών που στήνουν πρόχειρα καταλύματα στα οποία και διαμένουν από 1η έως και 15 Αυγούστου.

Πηγή φωτογραφιών

Σχολιάστε