Η Παναγία Παλιανή στο Βενεράτο

Μονή Παναγίας Παλιανής στο Βενεράτο 

Η Μονή Παλιανής είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης, με το όνομα της να συνδέεται με την ονομασία Παλιά Μονή, που στο πέρασμα των αιώνων έγινε παλιανή. Βέβαια υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή, που θέλει το όνομα Παλιανή να έχει σχέση με την Απολωνία, την αρχαία πόλη που πιστεύεται ότι ήταν κτισμένη κοντά.
Η Μονή Παλιανής βρίσκεται δίπλα στα χωριά Βενεράτο και Αυγενική, 20χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Το μοναστηριακό συγκρότημα αναπτύσσεται με ισόγεια και διώφορα κτίσματα γύρω από μια μεγάλη αυλή, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο κεντρικός ναός, μια τρίκλιτη βασιλική του 14ου αιώνα, με τα τρία κλίτη αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), στους Τρεις Ιεράρχες (30 Ιανουαρίου) και στον Άγιο Παντελεήμονα (27 Ιουλίου). Επίσης υπάρχει κι ένα μικρό παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου).

Γύρω από τον ναό υπάρχουν τα κελιά για τις μοναχές και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ λειτουργεί μουσείο που φιλοξενεί ιερά κειμήλια μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Η ΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΑ
Σήμα κατατεθέν της Παλιανής είναι η ιερή Μυρτιά, ένα αιωνόβιο δέντρο το οποίο εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Μέσα στον περιπεπλεγμένο κορμό της Αγίας Μυρτιάς, πιστεύεται ότι είναι κρυμμένη η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε η περιοχή καλυπτόταν από δάσος και οι χωρικοί έβαλαν φωτιά για να δημιουργήσουν καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ξαφνικά, μέσα από τα βάτα ακούστηκε η φωνή της Παναγίας και με έκπληξη οι χωρικοί είδαν την εικόνα της Παναγίας. Γύρω από τη μορφή της, ήταν ζωγραφισμένα κλαδιά μυρτιάς. Ύστερα από καιρό, όταν πήγαν κάποια παιδιά στο ίδιο σημείο, τα ζωγραφισμένα κλαδιά είχαν φυτρώσει στα αλήθεια, μεγάλωσαν και σταδιακά κάλυψαν την εικόνα! Την εικόνα της Παναγίας θεωρείται ότι μπορούν να τη δουν μόνο παιδιά.

Αν επισκεφτείτε την Παλιανή, θα δείτε ένα αναμμένο καντήλι δίπλα στη μυρτιά και πολλά τάματα κρεμασμένα στα κλαδιά, καθώς θεωρείται θαυματουργή. Μάλιστα η ευλογία των άρτων γίνεται κάθε χρόνο κάτω από το ιερό αυτό δέντρο και ως τράπεζα χρησιμοποιείται ένα αρχαίο κιονόκρανο, ενώ οι πιστοί παίρνουν φύλλα από κλαδιά! Η λατρεία της «Αγίας Μυρτιάς» αποτελεί επιβίωση πανάρχαιων λατρευτικών συνηθειών και πιο συγκεκριμένα της λατρείας των ιερών δέντρων της Μινωικής θρησκείας.

Περισσότερα στο cretanbeaches

Φωτογραφίες: Χριστίνα Δασκαλάκη

Σχολιάστε