Προληπτικές εξετάσεις που σώζουν ζωές

Οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν δώρο της επιστήμης και πολλές ασθένειες όταν διαγνωσθούν έγκαιρα σώζουν ζωές,  αφού αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται!

Ποιες είναι όμως αυτές οι εξετάσεις;

1)Στεφανιογραφία

Η στεφανιογραφία είναι μία διαγνωστική εξέταση που εντοπίζει τις στενώσεις στεφανιαίων αρτηριών. Εξαιτίας του ότι είναι μία επεμβατική εξέταση αποφεύγεται να διενεργείται χωρίς την ύπαρξη κάποιων σοβαρών ενδείξεων ή συμπτώματος. Ευτυχώς όμως υπάρχει και η εναλλακτική λύση της αξονικής στεφανιογραφίας με την οποία πετυχαίνουμε την απεικόνιση του στεφανιαίου δικτύου χωρίς να εισέρχονται καλώδια στην καρδιά.
Αν και λίγο τσιμπημένη στην τιμή, η εξέταση αυτή είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε ασθενείς οι οποίοι αναρωτιούνται αν το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό τους θα τους επηρεάσει στο μέλλον ή αν απλά θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν κοντύτερα γίνεται στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Φυσικά εξετάσεις όπως το triplex, το τεστ κοπώσεως και καρδιακός υπέρηχος είναι αρκετά χρήσιμες στο να μπορούμε να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που πρέπει να μας ανησυχήσουν.

2) Κολονοσκόπιση

Η κολονοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση του παχέως εντέρου η οποία πρέπει να γίνεται προληπτικά από την ηλικία των 50, αλλά και σε μικρότερη ηλικία αν υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις. Στόχος της είναι να διαγνωσθεί έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία του εντέρου είτε αφορά πολύποδα είτε καρκίνο, είτε και αναίτια αιμορραγία ή φλεγμονή. Η εξέταση αυτή αν διενεργείται τακτικά (ετησίως) μπορεί να προβλέψει τόσο έγκαιρα μία ανωμαλία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πλήρη ίαση.

3) Τεστ Παπ

Το Τεστ Παπανικολάου διενεργείται μόνο σε γυναίκες, καθώς μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα πιθανή εμφάνιση του τραχήλου της μήτρας εντοπίζοντας οποιεσδήποτε κυτταρικές ανωμαλίες. Ευτυχώς είναι μία εξέταση που οι περισσότερες γυναίκες πλέον και ειδικότερα της νέας γενιάς κάνουν ετησίως με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί άπειρες ζωές νέων γυναικών.

4) Δερματοσκόπηση

Η δερματοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που παρατηρεί τις αλλοιώσεις του δέρματος που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Η εξέταση αυτή μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα αλλοιώσεις που πολλές φορές αποτελούν προάγγελο του καρκίνου του δέρματος και ο εξεταζόμενος να αρχίσει έγκαιρα θεραπεία, με σωτήρια για αυτόν αποτελέσματα χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

5) Μαστογραφία

Η μαστογραφία απευθύνεται στις γυναίκες και απεικονίζει το μαστό, εντοπίζοντας όγκους καλοήθεις και μη, ασβεστώσεις ή κυστικές βλάβες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη διάγνωση καρκινικής ένδειξης στον γυναίκειο μαστό έχει τεράστια ποσοστά πλήρους και μόνιμης ίασης. Μπορεί να προηγηθεί της μαστογραφίας η ψηλάφηση ή ο υπέρηχος μαστού, τα οποία είναι αρκετά καλοί δείκτες ένδειξης οποιασδήποτε ανωμαλίας.

6) Έλεγχος θυρεοειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ίσως το σημαντικότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, καθώς μία οποιαδήποτε δυσλειτουργία του μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Εξαιτίας του, ο οργανισμός μας λειτουργεί ικανοποιητικά και δεν έχουμε ορμονικές διαταραχές, αυξομειώσεις βάρους, κακό ύπνο, ανεξήγητες εφιδρώσεις, ταχυπαλμίες και ένα σωρό πράγματα που μας τρομάζουν νομίζοντας πως έχουμε κάτι πολύ πιο μυστηριώδες, ενώ στην πραγματικότητα αρκεί μία απλή επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο ώστε να δει αν ο θυρεοειδής μας είναι όπως πρέπει και αν χρήζει ρύθμισης ή θεραπείας. Ευτυχώς πλέον η δυσλειτουργία του θυρεοειδή λύνεται πολύ εύκολα και με απόλυτα ποσοστά επιτυχίας σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

7) Έλεγχος προστάτη

Με μία απλή PSA εξέταση αίματος ανιχνεύεται η ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, η οποία αν γίνει έγκαιρα η θεραπεία αποτελεί κάτι το δεδομένο. Δυστυχώς οι περισσότεροι άντρες αποφεύγουν ακόμη και σήμερα εξετάσεις όπως αυτή του προστάτη ή της κολονοσκόπησης, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας και ότι σχεδόν όλα λύνονται πολύ πιο εύκολα αν κάτι βρεθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πηγή

Σχολιάστε