Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς: Όταν η τεχνολογία συναντά την ιστορία!

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς: Όταν η τεχνολογία συναντά την ιστορία!

Μία ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μικροί μαθητές από το Δημιουργικό Εργαστήρι Robo-Place, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς και για λίγο ταξίδεψαν στο μακρινό παρελθόν…

Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, ξεναγήθηκαν από την κ. Μαρία Μαυρουδή στους χώρους του Μουσείου, έχοντας την ευκαιρία να δουν τα μοναδικά εκθέματα που φιλοξενούνται και να μάθουν την ιστορία τους…

Μαζί με τα παιδιά και το ρομποτάκι που τα ίδια έφτιαξαν, η μικρή Αθηνά, η οποία τα συνόδευσε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης!

Η πολύ ενδιαφέρουσα δράση, ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα ΑΛΩΝΙ στους Αγίους Δέκα!


«Εν μέσω ορέων». Η ανθρώπινη παρουσία στην πεδιάδα της Μεσαράς από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους

Ανάμεσα στην Ίδη (Ψηλορείτη) και το επιβλητικό τείχος των Αστερουσίων απλώνεται μια μεγάλη πεδιάδα, που πήρε τ’ όνομά της από τη θέση της: Μεσαρά, «εν μέσω ορέων».

Κλεισμένη στην αγκαλιά των ψηλών βουνών, προστατευμένη από τους παγωμένους χειμωνιάτικους βοριάδες και τους καυτούς καλοκαιρινούς νοτιάδες, ποτισμένη από τα νερά των βουνοπλαγιών της Ίδης και του ιερού ποταμού Ληθαίου (Γεροποτάμου) και δροσισμένη από την αύρα του Λιβυκού πελάγους, αντιπροσώπευε ανέκαθεν για τους κρητικούς τη γη της επαγγελίας.

Η αειφορία του τόπου ευνόησε την ανθρώπινη παρουσία από πολύ νωρίς. Στους δυτικούς χαμηλούς λόφους που έλεγχαν τη μοναδική πρόσβαση από την ανοιχτή θάλασσα, και κοντά στο δίκτυο των ποταμών αναπτύχθηκαν από τα νεολιθικά χρόνια οι πρώτοι οργανωμένοι οικισμοί, από τους οποίους αναδύθηκαν τα ανακτορικά μινωικά κέντρα εξουσίας, η Φαιστός και η Αγία Τριάδα.

Σ’ έναν άλλο λόφο, που έλεγχε την ανατολική πλευρά της πεδιάδας και την επικοινωνία με τη βόρεια ακτή, αναδείχθηκε στη συνέχεια η Γόρτυνα, που έμελλε να εξελιχθεί από τους ρωμαϊκούς χρόνους στην ισχυρότερη πόλη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το εμπόριο με την Αίγυπτο, την Αφρική, την Κύπρο και τις ακτές της Ανατολίας ευνόησε την ανάδειξη στους φυσικούς όρμους του Λιβυκού Πελάγους λιμενικών πόλεων όπως ο Κομμός, η Λεβήνα, η Λασαία και τα Μάταλα.

Απλωμένη στη σκιά των δυο μεγάλων ιερών κορυφών, της Ίδης, που ανέθρεψε τον Κρηταγενή Δία, και του Κόφινα, της ψηλότερης κορυφής των Αστερουσίων, που πήραν το όνομά τους από τον Αστερίωνα, η Μεσαρά υπήρξε κοιτίδα των μύθων. Στα εύφορα χώματά της κυριάρχησε η λατρεία του μινωικού ταύρου. Εδώ ο ταύρος έγινε Δίας που έφερε την Ευρώπη από τη μακρινή Φοινίκη και ενώθηκε μαζί της κάτω από τον αειθαλή πλάτανο. Εδώ η Ευρώπη γέννησε το Μίνωα, ιδρυτή της Κνωσού και το Ραδάμανθυ, ιδρυτή της Φαιστού, εδώ ο γιος του Ραδάμανθυ Γόρτυς ίδρυσε τη Γόρτυνα. Εδώ αναπτύχθηκαν τα μεγάλα ιερά της Ρέας-Λητούς, του Πύθιου Απόλλωνα και του Ασκληπιού.

Αυτός ήταν ο τόπος που επέλεξαν ο Απόστολος Παύλος και ο μαθητής του Τίτος για να ρίξουν τον πρώτο σπόρο της χριστιανικής διδασκαλίας, ο τόπος που η παράδοση συνέδεσε με τους πρώτους μάρτυρες, ο τόπος στον οποίο προσκυνήθηκε για αιώνες το λείψανο του Αποστόλου Τίτου, ο τόπος των ασκητών, των ιερών φαραγγιών, ο τόπος που γέννησε τους νεοφανείς μάρτυρες του Μεσαίωνα, η κοιτίδα της χριστιανοσύνης στην Κρήτη.

Σχολιάστε