Ταβέρνα Αλώνι στους Αγίους Δέκα, ταξίδι στην παράδοση!

Ταβέρνα Αλώνι στους Αγίους Δέκα, ταξίδι στην παράδοση!

Ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της Μεσαράς, είναι οι Άγιοι Δέκα, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα! Μάλιστα το όνομα του το οφείλει στους 10 Κρήτες Χριστιανούς που μαρτύρησαν εκεί κατά τη διάρκεια των διωγμών το 250 μ. Χ. στο σημείο που μαρτύρησαν, στη θέση Αλώνιον, (η βάση του Αρχαίου Θεάτρου Γόρτυνας) βρίσκεται η τρίκλιτη βασιλική του 12ου αιώνα, που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Δέκα Μάρτυρες!

Σε αυτή λοιπόν την ιστορική πλατεία βρίσκεται και ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος, η παραδοσιακή ταβέρνα Αλώνι, της οικογένειας Σταυριανουδάκη. Ένα κτίριο του 18ου αιώνα που με πολύ αγάπη και σεβασμό στο παρελθόν και στην ιστορία του, αναπαλαιώθηκε και  συντηρήθηκε, προσφέροντας μας απλόχερα την αίσθηση της μοναδικής κρητικής παράδοσης και φιλοξενίας, εδώ και τέσσερα χρόνια!

Θέλοντας να έχουμε ιδίαν άποψη για τον χώρο και τις γεύσεις πριν σας το προτείνουμε, επισκεφθήκαμε το Αλώνι ένα ζεστό Κυριακάτικο μεσημέρι του Ιούνη!

Πρώτη ευχάριστη έκπληξη η αυλή! Μια πραγματική όαση δροσιάς, με την πέτρα, το ξύλο και το πράσινο να συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς υπερβολές! Και ακολουθεί η ζεστή και φιλόξενη υποδοχή από τους οικοδεσπότες, τον Μανόλη, την Μαρίνα και τη Σταυρίνα, τα αδέλφια της οικογένειας και ακούραστους υποστηρικτές τους γονείς τους Στέργιο και Σούλα.

Όσο για το μενού, δυσκολευτήκαμε λίγο να καταλήξουμε γιατί όλες οι προτάσεις της Μαρίνας ήταν άκρως δελεαστικές! Κατσίκα κοκκινιστή, γεμιστά, μελιτζάνα με φέτα και σάλτσα ντομάτας, ντολμαδάκια, φιλέτο κοτόπουλο, σαγανάκι, με χαρούπι και μαρμελάδα ντομάτας….

Γεύσεις και αρώματα Κρήτης, με τις πρώτες ύλες να έχουν την υπογραφή τοπικών παραγωγών!

Όλα τα φαγητά μαγειρεύονται με το ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας, ενώ στο μικρό πωλητήριο που βρίσκεται στον χώρο, θα βρείτε επίσης πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού δια χειρός της Χαρούλας, αποξηραμένα βότανα μαζεμένα από τα βουνά της περιοχής και το υπέροχο μέλι της οικογένειας Φραγκιαδάκη!

Επίσης η ταβέρνα διαθέτει δύο ξυλόφουρνους οι οποίοι ανάβουν Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και μοσχομυρίζει η γειτονιά σαν τον παλιό καλό καιρό…Αρνί οφτό, χοιρινό, γεμιστά, είναι κάποια από τα φαγητά που μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο με μεράκι και υπομονή, για μια μοναδική γευστική εμπειρία!

Όμως το καλό φαγητό θέλει και καλό κρασί, γι΄αυτό στο Αλώνι θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία κρασιών από τοπικούς παραγωγούς, όπως τα οινοποιία Ζαχαριουδάκη, Τιτάκη, Λυραράκη, Διαμαντάκη και Δουλουφάκη.

Για τους Κρητικούς το καλό φαγητό είναι τρόπος ζωής, είναι μνήμες από το φαγητό της μαμάς, νοσταλγία από όμορφα οικογενειακά τραπέζια…αυτά τα συναισθήματα νιώσαμε εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι στο Αλώνι της οικογένειας Σταυριανουδάκη!


Διεύθυνση: Άγιοι Δέκα

Τηλ.: 2892027225

FB: Aloni-Traditional Cretan Restaurant

Instagram: aloni_agioideka

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 18:00 έως 00.00 και Κυριακή 13:00 έως 22:00

Σχολιάστε