Πασχαλινά αυγά: Το έθιμο και οι εναλλακτικοί τρόποι για να τα βάψουμε!

|

Πασχαλινά αυγά: Το έθιμο και οι εναλλακτικοί τρόποι για να τα βάψουμε!

Το βάψιμο των αυγών είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού! 

Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο χρώμα που συνηθίζουμε να βάφουμε τα αυγά, συμβολίζει το αίμα του Χριστού, το κέλυφος συμβολίζει τον τάφο και τον θάνατο, ενώ το τσούγκρισμα δηλώνει την Ανάσταση!

Όσον αφορά την προέλευση του εθίμου, λέγεται πως όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κάποιος δίπλα από τον Αυτοκράτορα,  κρατούσε ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπως και έγινε!

Το έθιμο λοιπόν με το βάψιμο των πασχαλινών αυγών τηρείται και σήμερα με ευλάβεια από τους Χριστιανούς, κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Μόνο που τα τελευταία χρόνια εκτός από τα κλασσικά κόκκινα αυγά, επιλέγουμε κι άλλα χρώματα και τεχνικές στο βάψιμο τους, θέλοντας να μεταφέρουμε και το αισιόδοξο μήνυμα της Άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης!

Όσον αφορά τον τρόπο βαφής των αυγών είτε είναι κόκκινα, είτε πολύχρωμα οι επιλογές είναι πολλές! Οι κλασσικές βαφές του εμπορίου, εφόσον δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε τα αυγά είναι μια εύκολη και σίγουρη επιλογή, όμως υπάρχουν και οι εναλλακτικοί τρόποι βαψίματος των αυγών, με μπαχαρικά, λαχανικά, χρώματα ζαχαροπλαστικής ή ακόμη και με κλωστές!!!

Εμείς φέτος θα σας προτείνουμε κάποιους από τους παραπάνω τρόπους, με τους οποίους βάψαμε τα δικά μας αυγά, λίγο νωρίτερα από τη Μεγάλη Πέμπτη, για να προλάβουμε να σας τους παρουσιάσουμε!

Πριν επιλέξουμε τους εναλλακτικούς τρόπους βαφής των πασχαλινών μας αυγών, συμβουλευτήκαμε την ειδικό σε θέματα μπαχαρικών Ειρήνη Λεβεντάκη, ιδιοκτήτρια του αγαπημένου μας καταστήματος “Ο Κόσμος των Βοτάνων”.

Αν και αρχικά είχα κάποιες επιφυλάξεις για το βάψιμο των κόκκινων αυγών με το ριζάρι το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα! Επίσης για πρώτη φορά βάψαμε αυγά με κλωστές φλος, ενώ για το τέλος αφήσαμε το βάψιμο με χρώματα ζαχαροπλαστικής!

Φέτος βέβαια είχα και περισσσότερους βοηθούς, τις κόρες μου και την μικρή μου ανηψιά, οι οποίες σχεδόν μόνες τους έφεραν εις πέρας την αποστολή  ” Βάψιμο πασχαλινών αυγών”, περνώντας δημιουργικά το απόγευμα τους!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις μεθόδους για το βάψιμο των αυγών και τις οδηγίες για ένα άριστο αποτέλεσμα!

Βάψιμο με Ριζάρι

Για 30 αυγά θα χρειαστούμε 30 γρ. ριζάρι. Βράζουμε το ριζάρι όπως είναι χωρίς να το κοπανίσουμε, με τα αυγά. Τα βράσαμε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησα τα αυγά στο ζωμό για άλλη μια ώρα.

Βάψιμο με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά. Διαλύστε λίγο χρώμα σε ένα ποτήρι νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές ξύδι. Βυθίστε τα αυγά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν την απόχρωση που σας αρέσει. Στη συνέχεια τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάψιμο με κλωστές φλος

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ με κρύο νερό. Κόβουμε τις κλωστές, ανάλογα τι μέγεθος και χρώμα θέλουμε. Στη συνέχεια κόβουμε κομμάτια αλουμινόχαρτο σε μέγεθος ώστε να καλύπτουν πλήρως το κάθε αυγό. Κυλάμε το βρεγμένο αυγό στις κομμένες κλωστές, έτσι ώστε να κολλήσουν πάνω του, λίγες ή πολλές ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Τυλίγουμε το αυγό με τις κλωστές στο αλουμινόχαρτο πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό για να βράσουν περίπου 30 λεπτά. Η μπογιά του φλος βάφει τα αυγά με όμορφα σχέδια!

Αν πάλι θέλετε κι άλλους τρόπους και χρώματα, δοκιμάστε το βάψιμο με σπανάκι για πράσινο χρώμα, παντζάρι για ροζ, πάπρικα για πορτοκαλί, κόκκινο λάχανο για μπλε-μωβ, κουρκουμά για κίτρινο…

Όποιο τρόπο και να δοκιμάσετε, καλή επιτυχία!

Από μας Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!


Κείμενο-φωτογραφίες: Αγγελική Λενακάκη

Προηγούμενες

Η Μεγάλη Τετάρτη και η σημασία της

Τα πασχαλινά κουλουράκια, είναι οικογενειακή υπόθεση!

Επόμενη

Σχολιάστε