5 σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας θέλει ενίσχυση

|

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που βγαίνουν σχεδόν αλώβητοι από τις χειμερινές ιώσεις και δεν αρρωσταίνουν ούτε μία φορά ενώ άλλοι είναι πιο ευάλωτοι στους ιούς και ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα των ιώσεων. Ποια είναι η διαφορά τους; Το ανοσοποιητικό τους.

Μάθετε τα 5 σημάδια που σας προειδοποιούν ότι χρειάζεται ενίσχυση το ανοσοποιητικό σας.

Οι 3 άμυνες του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει τρεις βασικές γραμμές άμυνας:

1. Τα ουδετερόφιλα και μακροφάγα κύτταρα που σκοτώνουν τα βακτήρια.

2.Τα Τ-κύτταρα, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και σκοτώνουν κάθε κύτταρο που μολύνεται από έναν ιό ή γίνεται καρκινογόνο.

3.Τα Β-κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή αντισωμάτων η οποία εμποδίζει την εισβολή των ιών μέσα στα κύτταρα.

Ποια σημάδια σας προειδοποιούν

Έχετε πολύ στρες

Το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας επειδή εκκρίνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε στρες, το σώμα χρειάζεται τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει αλλά η κορτιζόλη τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, αν έχετε έντονο στρες ενώ περνάτε γρίπη ή κρυολόγημα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και επιμένουν για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Δεν κοιμάστε καλά

Ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει κατά το ήμισυ την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου τα επίπεδα των Τ-κυττάρων μειώνονται και αυξάνονται τα κύτταρα της φλεγμονής, κάτι που σας κάνει ευάλωτους στους ιούς. Επιπλέον, ο οργανισμός παράγει λιγότερα αντισώματα με αποτέλεσμα να ρίχνει κι άλλο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Σας αρέσουν τα γλυκά

Η κατανάλωση ζάχαρης δεν σας παχαίνει μόνον. Δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι 100 γραμμάρια ζάχαρης (όση περιέχουν τρία κουτάκια αναψυκτικού) μειώνουν την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να αντιμετωπίσουν τα παθογόνα βακτήρια έως και πέντε ώρες.

Έχετε επιπλέον βάρος

Το σωματικό λίπος εκκρίνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ συνδέεται και με την εκδήλωση της φλεγμονής. Όσο παχαίνετε τόσο δυσκολεύετε τη δουλειά του ανοσοποιητικού σας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ιούς.

Έχετε χάσει την αίσθηση του χιούμορ

Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό και αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι έρευνες, και μόνο η αναμονή ενός αστείου γεγονότος έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Δέσποινα Μαρσέλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία

getactive

Προηγούμενες

Λουλούδια στο βάζο…

Πως να διακοσμήσουμε το τραπεζάκι του σαλονιού

Επόμενη

Σχολιάστε