Τροφές που βοηθούν στη μείωση του στρες

Τροφές που βοηθούν στη μείωση του στρες

Το άγχος είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, διαφόρων ηλικίας. Η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής, έχει αυξήσει το άγχος και έχει μειώσει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Η διαχείριση του στρες περιλαμβάνει κάποια στάδια, όπως:

-Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων
– Ψυχολογική και φαρμακευτική ( αν θεωρηθεί απαραίτητο) υποστήριξη
– Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Κάποιες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στις τροφές μπορούν και καθορίζουν την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που παράγονται από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και το επίπεδα διάθεσης.

Ας δούμε κάποια τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και βοηθούν στην καλή διάθεση:

-Γάλα. Η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και τα φωσφολιπίδια που περιέχει συμβάλλουν στην καλή ψυχολογία, βελτιώνοντας τις ψυχικές και ενδοκρινικές αντιδράσης από το στρες.
-Μαύρη σοκολάτα. Το κακάο που είναι το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, την κατάθλιψη και την κόπωση. Έτσι, 40γρ. Μαύρης σοκολάτας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης.
-Κοκκινο κρασί. 1 ποτήρι κόκκινο κρασί/ημέρα συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, της κυκλοφορίας του αίματος και στην χαλάρωση του σώματος από το στρες.
-Άπαχο κρέας. Η βιταμίνη Β12 που περιέχεται στο κρέας συμβάλλει στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης. Επίσης το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα αυγά περιέχουν τυροσίνη, η οποία ενισχύει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης.
-Φρούτα και λαχανικά. Εκτός από την πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν τις φυτοθρεπτικές ουσίες, οι οποίες σχετίζονται με την βελτίωση της διάθεσης.
-Βρώμη. Η βρώμη θεωρείται ένας καλός υδατάνθρακας, όπου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους.
Ξηροί καρποί και αβοκάντο. Περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, όπου η καθημερινή τους κατανάλωση συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και στρες.
-Λιπαρά ψάρια. Τα ιχθυέλαια αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης.

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε