Τροφές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

Τροφές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο γενικός όρος της πάθησης είναι αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν διάφορες μορφές , όπου πιο συνήθεις είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων όπου δημιουργεί φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Το επιπλέον βάρος επιδεινώνει αρκετά τα συμπτώματα γιατί ασκήται περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων και ισχίων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα των αρθρώσεων.

Και στις δύο περιπτώσεις αρθρίτιδας σημαντικό ρόλο έχει η διατροφή ώστε να μειωθούν οι φλεγμονές και οι πόνοι. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να έχει φυσιολογικό βάρος, να ελέγχει το σάκχαρο και τις καρδιακές παθήσεις.

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με αρθρίτιδα

Γλουτένη. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, έτσι θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που την περιέχουν, δηλαδή τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Γλουταμινικό μονονάτριο. Το γλουταμινικό μονονάτριο περιέχετε κυρίως στα έτοιμα φαγητά, όπως σάλτσες ή ντρέσινγκ εμπορίου, έτοιμες σούπες, αλλαντικά κ.α, όπου ενισχύει την χρόνια φλεγμονή.

Τηγανιτά και επεξεργασμένα κρέατα. Επιδεινώνουν κυρίως τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας προκαλώντας φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ευνοούν την φλεγμονή στον λιπώδη ιστό και επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Τροφές που περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά είναι οι πίτσες, το κόκκινο κρέας, τα τυροκομικά, το φοινικέλαιο, τα αρτοσκευάσματα κ.α

Μια διατροφή Μεσογειακού τύπου σίγουρα θα βοηθήσει να μειωθούν οι φλεγμονές.

Πιο συγκεκριμένα:
Τα μήλα, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές.

Τα λιπαρά ψάρια μειώνουν τους πόνους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κυρίως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί και ο τόνος περιέχουν υψηλές ποσότητες σε ω-λιπαρά οξέα.

O Κουρκουμάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη που περιέχει είναι μία πολυφαινόλη με αντιφλεγμονώδεις δράση.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε