Άσε με, ξέρω τι κάνω

Άσε με, ξέρω τι κάνω, ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και τη σειρά «Μικρή πυξίδα».

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν όλο και πιο επιρρεπείς σε όλα τα είδη εξαρτήσεων. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Τα σύγχρονα επιστημανικά δεδομένα δείχνουν ότι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά κατά βάση δεν είναι τόσο αποτέλεσμα γενετικής, αλλά συνθηκών ζωής. Τα ναρκωτικά δεν είναι από μόνα τους εθιστικά. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο να εθιστούν. Και το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι ο πόνος.

….Η πορεία προς τη θεραπεία θα είναι δύσκολη και χρειάζεται να υπάρχει επιμονή, εμπιστοσύνη, σεβασμός, φροντίδα, όρια και καθοδήγηση. Και κυρίως να μπορούμε να δούμε τον άνθρωπο πίσω από τη συμπεριφορά και τα προβλήματα του. Να τολμήσουμε να αισθανθούμε τον πόνο που κουβαλάει μέσα του. Και ύστερα να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε να νιώσει ότι, όπως έλεγε και ο Τζελαλεντίν Ρουμί, γνωστός Πέρσης ποιητής του 13ου αιώνα, “υπάρχει ελπίδα μετά την απελπισία και πολλοί ήλιοι μετά το σκοτάδι”.

Δημήτρης, Ευτυχία, Όλγα, Στέλιος και Άδης. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, πέντε διαφορετικές ζωές που συνδέονται. Επιλογές, λάθη, ενοχές, ευθύνες. Ελπίδα, δύναμη, εμπιστοσύνη, αγκαλιά και συμπαράσταση. Και γύρω από όλα αυτά μερικά γραμμάρια σκόνης.
Τελικά δεν είναι ο καθένας μόνος του, αλλά είμαστε όλοι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Σαν το σκάκι: η κίνηση που κάνει ένα μακρινό πιόνι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο για κάποιο άλλο.
Κάποιες φορές έρχεται μια στιγμή που βουτάς στα βαθιά. Και αυτή η στιγμή είναι τώρα.

Λίγο πριν φτάσω στην εξώπορτα, άκουσα την φωνή της:
«Ευτυχία! Κάποτε ήμουν η Ευτυχία», μου είπε.
Ξαφνιάστηκα τόσο που απλώς έκλεισα την πόρτα και τάχυνα το βήμα μου προς την έξοδο. Ένας κόμπος μού έσφιγγε το στομάχι.
«Τι εννοούσε; Τι πάει να πει “κάποτε”»;

Το βιβλίο Άσε με, ξέρω τι κάνω, ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα το βρείτε εδώ

 


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΒΕΡΑ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και της Οξφόρδης και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι και του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι ψυχοθεραπεύτρια και διατηρεί δικό της γραφείο, όπου προσφέρει υπηρεσίες γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και κλινικής υπνοθεραπείας σε ενηλίκους, καθώς επίσης και υπηρεσίες παιγνιοθεραπείας σε παιδιά. Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο της παιδικό παραμύθι, Caterpillar Pauline, προσφέροντας όλα τα έσοδα στη φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας BeatBullying. Το επόμενο βιβλίο της, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ, το οποίο βασιζόταν στην έρευνα που έκανε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στην Οξφόρδη, ήταν υποψήφιο στα Βραβεία Public 2016 στην κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία». Το βιβλίο της ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑ! κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου Public 2019 στην κατηγορία «Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία».

Σχολιάστε