Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού: “Ο φίλος μου”, ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού: “Ο φίλος μου”, ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, η οποία καθιερώθηκε το 1966, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που είχε συγκλονίσει τον κόσμο.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Με αφορμή αυτή τη μέρα Ο ΟΗΕ μάς καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Όμως κι εμείς ως γονείς θα πρέπει να  μιλήσουμε στα παιδιά μας για το ρατσισμό, βοηθώντας τα να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τη θέση του άλλου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού: “Ο φίλος μου”, ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα

Ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να διαβάσουμε μαζί τους κάποια βιβλία που μιλούν για τη διαφορετικότητα. Ένα από αυτά τα βιβλία που απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών, είναι “Ο φίλος μου”, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τρυφερότητα και χιούμορ για τη διαφορετικότητα, για τις ταμπέλες και τα στερεότυπα που έχουμε πολλές φορές στο μυαλό μας για την αποδοχή του άλλου.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε μια όμορφη κουνελοοικογένεια, όπου το ένα κουνελάκι, φέρνει στο σπίτι ένα φίλο του, που δεν ήταν όμως κουνέλι, αλλά μία αλεπού!

Εκεί βλέπουμε τις αντιδράσεις της υπόλοιπης κουνελοοικογένειας, με το μικρό κουνελάκι να μην μπορεί να καταλάβει γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι τόσο καχύποπτοι και αρνητικοί με το νέο του φίλο…

«Μαμά; Μπαμπά; Να φέρω σπίτι έναν φίλο μου να παίξουμε;» Την επόμενη μέρα, το κουνελάκι περνάει τόσο ωραία που δεν παρατηρεί ότι η οικογένειά του είναι τρομοκρατημένη. Γιατί όμως;

Ένα παραμύθι που αξίζει να διαβάσετε παρέα με τα παιδιά σας!

Το βιβλίο “Ο φίλος μου”, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, θα το βρείτε εδώ

Σχολιάστε