Το εργαστήρι κεραμικής της Χρύσας!

|

Η κεραμική τέχνη είναι η τέχνη που συνδέεται με την πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου. Ο πηλός και η φωτιά, χρησιμοποιήθηκαν μαζί για να δώσουν τις πρώτες μορφές αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με την κεραμική, αναφέροντας τις αγχολυτικές ιδιότητες της επαφής με τον πηλό και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός αντικειμένου με τα ίδια τους τα χέρια ως το απόλυτο αντίδοτο στη δύσκολη καθημερινότητα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν αυτό το χόμπυ να το κάνουν επάγγελμα!

Παράδειγμα προς μίμηση η Χρύσα Πιτσιδιανάκη, η οποία άφησε το επάγγελμα της ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα και αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη της κεραμικής, στήνοντας το δικό της εργαστήρι, στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στους Βώρους! Συνοδοιπόρος, συνεργάτης και υποστηρικτής σε αυτό το εγχείρημα ο σύζυγος της Θύμιος Μαυροβουνιώτης, ο οποίος έχει αναλάβει τα οικονομικά της επιχείρησης.

Έτσι λοιπόν έστησαν ένα μοναδικό εργαστήρι-κατάστημα, στον παραδοσιακό οικισμό των Βώρων, με τις υπέροχες δημιουργίες της Χρύσας να έχουν πλέον φανατικό κοινό, ακόμη και στο εξωτερικό. Η βιτρίνα της Χρύσας και του Θύμιου, δεν περνάει απαρατήρητη, αντίθετα μας προκαλεί να δούμε από κοντά αυτά τα μικρά αριστουργήματα.

Κεραμικά αντικείμενα, χρηστικά ή απλά διακοσμητικά, όπως κούπες, τασάκια, μπολάκια, κασπώ, φτιαγμένα στον τροχό, αλλά και στο χέρι, με σχέδια εμπνευσμένα από μινωικά μοτίβα, χειροποίητα κοσμήματα, υφασμάτινα πορτοφόλια, νεσεσέρ, τσάντες κ.α. όλα φτιαγμένα από την ίδια, αλλά και από επαγγελματίες χειροτέχνες απ΄όλη την Ελλάδα, αποτελούν προτάσεις για μοναδικά και ιδιαίτερα δώρα, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους παραλήπτες τους! Όσο για τις τιμές, είναι αρκετά προσιτές, ξεκινώντας από 3 ευρώ τα πιο οικονομικά, μέχρι και 35 ευρώ τα πιο ακριβά.

Ποια είναι όμως η διαδικασία για τη δημιουργία αυτών των αντικειμένων;

Η Χρύσα μας ξενάγησε στο μικρό της εργαστήρι και μας μίλησε για τη διαδικασία από τη στιγμή που θα πάρει στα χέρια της τον πηλό, μέχρι να φτάσει το αντικείμενο στη βιτρίνα.

Αρχικά λοιπόν θα δοθεί το επιθυμητό σχήμα στον πηλό, είτε με τη βοήθεια του τροχού, είτε στο χέρι! Στη συνέχεια το αντικείμενο θα πρέπει να στεγνώσει για κάποιες μέρες και μετά να ζωγραφιστεί. Ακολουθεί το ψήσιμο στο καμίνι, ενώ στο τελευταίο στάδιο το βάζει στο γυαλί και το ψήνει ξανά σε θερμοκρασία από 1050 έως 1250 C.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον όμορφο αυτό χώρο, πέρυσι είχαν γίνει κάποια εργαστήρια κεραμικής σε παιδιά και ενήλικες, τα οποία ενδέχεται να συνεχιστούν και φέτος!

Προηγούμενες

“Το κορίτσι με το σαλιγκάρι”, πάει…”παραλία”, στα Μάταλα!

Το KARMA, της Αγίας Γαλήνης!

Επόμενη

Σχολιάστε