Όταν γελάτε, γελάει η ψυχή σας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπορείς να γελάς και να απολαμβάνεις τη ζωή με τους αγαπημένους σου. Να γελάς δυνατά χωρίς να σκέφτεσαι τι θα σκεφτούν όσοι σε κοιτούν τη στιγμή εκείνη. Να βγάζεις όλη την ένταση της καθημερινότητας μέσα από το γέλιο και να νιώθεις ανάλαφρα με την καρδιά γεμάτη ευτυχία, γελώντας συνεχώς μέχρι να μην μπορείς να πάρεις ανάσα.

Όταν είστε ελεύθεροι από όλους και όλα, νιώθοντας μόνο χαρά μέσα στην καρδιά σας, τότε ο κόσμος χρωματίζεται με τα πιο φωτεινά χρώματα. Πριν η καρδιά σας ήταν ένας άδειος χώρος χωρίς κανέναν εκεί, αλλά τώρα είναι πάλι γεμάτος γιατί οι δικοί σας άνθρωποι, φίλοι ή οικογένεια, τον έκαναν τόσο φωτεινό δίνοντάς σας την αγάπη τους.

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο!

Το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μειώνει το στρες, τη θλίψη, το θυμό και κάνει τις ενδορφίνες μας να ρέουν, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος- ενισχύει ακόμη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα! Επομένως, όταν γελάτε, όταν γελάει το σώμα σας, γελάει και η ψυχή σας. Αυτό είναι το νόημα της ευτυχίας: να νιώθεις καλά!

Το γέλιο είναι απαραίτητο και σημαντικό για την καρδιά μας… για τη ζωή μας. Το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους κοντά και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ φίλων, οικογένειας, συναδέλφων. Μπορεί να φέρει ακόμα και αγνώστους κοντά και να γίνει η αιτία για νέες γνωριμίες, νέες φιλίες ή σχέσεις.

Το γέλιο είναι το φάρμακο της ψυχής και θεραπεύει κάθε ασθένεια, αρκεί να είσαι με τους κατάλληλους ανθρώπους. Τότε η καρδιά είναι υγιής, νιώθεις καλά και είσαι έτοιμη/ος για δυνατά συναισθήματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδάκια, ειδικά τα νήπια γελούν πάνω από 200 φορές την ημέρα. Ομως οι ενήλικες γελούν πολύ λιγότερο: περίπου 17 φορές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Εσάς ο δικός σας μέσος όρος γέλιου ποιός είναι; Γελάσατε καθόλου σήμερα; Ποια είναι τα πράγματα που σας κάνουν να γελάτε; Τι σας αρέσει να κάνετε για να νιώσετε ξανά ευτυχισμένοι; Πόσο καιρό σας παίρνει να γίνετε ευτυχισμένοι μετά από ένα κακό ή λυπημένο συναίσθημα;

Πως να γελάτε περισσότερο

  • Αγαπήστε τον εαυτό σας και δείξτε του την αγάπη σας, φροντίζοντας τον. Μπορείτε να κάνετε πράγματα που θα σας κάνουν να γελάσετε, όπως να δείτε μια κωμική ταινία ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο για 10η συνεχόμενη φορά (τουλάχιστον).
  • Βγείτε με τους φίλους σας για ένα ποτό ή για φαγητό στο αγαπημένο σας ταβερνάκι. Το αλκοόλ, η μουσική, το νόστιμο φαγητό μας κάνουν να χαλαρώνουμε και να βελτιώνεται η διάθεση μας.
  • Κάντε πλάκα και θυμηθείτε παλιές αστείες ιστορίες με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας. Ολοι μας όταν είμαστε με παρέα, γελάμε περισσότερο γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό. Εξάλλου, κάτι αστείο θα πει ο ένας, κάτι θα προσθέσει ο άλλος, το γέλιο δεν θα αργήσει να έρθει.
  • Παίξτε ένα επιτραπέζιο (όχι σκάκι!) με τους φίλους σας. Θα διώξετε την ένταση και τις σκοτούρες της καθημερινότητας, θα διασκεδάσετε και αργά η γρήγορα θα βρεθείτε να γελάτε με την παρέα σας.
  • Κρατήστε μακριά τους γκρινιάρηδες και τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας.
  • Ξεκινήστε ένα νέο δημιουργικό χόμπυ, όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική. Να θυμάστε ότι είστε εκεί για να ψυχαγωγηθείτε, όχι για να γίνετε οι καλύτεροι ζωγράφοι ή γλύπτες. Αν το αντιμετωπίσετε χαλαρά, είναι σίγουρο ότι οι πρώτες σας δημιουργίες μάλλον γέλιο θα σας φέρουν.
  • Μην ξεχνάτε τις φυσικές ενδορφίνες που απελευθερώνονται από την αεροβική άσκηση. Κάντε κάποιο σπορ που ανεβάζει παλμούς, όπως ποδήλατο ή περπάτημα στη φύση και νιώστε τη διάθεση σας να γίνεται καλύτερη.

Πολεμήστε τις αναποδιές με θετική διάθεση

Το να νιώθουμε ξανά ευτυχισμένοι μετά από κάτι κακό που συμβαίνει (μην αφήσετε να σας συμβεί κάτι κακό, να είστε προσεκτικοί εκεί έξω!) χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά υπάρχουν απλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά προκειμένου να διώξουμε την κακή διάθεση πιο γρήγορα και να φέρουμε ξανά τις καλές σκέψεις στο νου μας.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε θετικοί, ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλετε. Αυτό λέγεται “να προσαρμόζεσαι στα γεγονότα”. Θα είστε μια χαρά όσο σκέφτεστε θετικά για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η θετική στάση και σκέψη οδηγεί στην ευτυχία και την επιτυχία. Μην ξεχνάτε λοιπόν να γελάτε περισσότερο στη ζωή σας, ακόμα και με τον εαυτό σας όταν χρειάζεται!

Το γέλιο είναι μεταδοτικό, οπότε την επόμενη φορά που κάποιος θα πει ένα αστείο ή θα συμβεί κάτι αστείο, φροντίστε να του χαρίσετε το καλύτερο χαμόγελό σας και να γελάσετε μαζί με τους γύρω σας.

Ποιο είναι ένα πράγμα που σας έκανε να γελάσετε σήμερα; Σχολιάστε παρακάτω και πείτε μας τι σας κάνει να γελάτε!

Να θυμάστε ότι το γέλιο μπορεί πραγματικά να κάνει τα πάντα καλύτερα και να φωτίσει την πιο σκοτεινή μέρα!


Κείμενο: Γιάννης Σαματάς
Κειμενογράφηση ιστοσελίδων

Σχολιάστε