“Να τα πούμε;”

«Να τα πούμε;»

Πάνε χρόνια πολλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να λέω τα κάλαντα. Τα χρόνια πέρασαν και φέτος γίναμε και εμείς οι μαμάδες, ξανά παιδιά.
Τα παιδιά ζητάνε κάθε χρόνο να πουν τα κάλαντα με φίλους τους, όμως οι εποχές που κρατάγαμε τα τριγωνάκια μας και γυρίζαμε τις γειτονιές όλη μέρα πέρασαν.

Τότε οι γονείς δεν είχαν άγχος και ανησυχία αν πάθουμε κάτι διότι οι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι. Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά και ίσως οι περισσότεροι φοβόμαστε να τα αφήσουμε να βγουν μόνα. Ίσως για κάποιους άλλους να είμαι υπερβολική, όμως δε θα ρίσκαρα ποτέ την ασφάλεια τόσο των δικών μου παιδιών, όσο και των υπολοίπων.
Έτσι λοιπόν φέτος και μετά την επιμονή των μικρών της παρέας αποφασίσαμε να πάμε μαζί τους. Να πούμε τα κάλαντα μαζί με τα παιδιά μας και να ξυπνήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις. Η φίλη μου Χρυσούλα Σφακιανάκη με όρεξη και πολύ χαρά δέχτηκε την πρόταση μου. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε λίγο παραπάνω φασαρία όμως τα οφέλη πολλά…
Η συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και η αφήγηση της εμπειρίας αυτής μετά την ολοκλήρωση της σπουδαία. Τα παιδιά ένοιωθαν ανεξάρτητα, ενώ είχαμε τον απόλυτο έλεγχο. Σαν πρώτη χρονιά εκείνα δεν ήξεραν τι λέμε με το άνοιγμα της πόρτας, όμως περπατώντας παρέα δέχτηκαν τις συμβουλές μας και προσπάθησαν να τα πούμε όσο πιο καλά μπορούσαν. Και το χαρτζιλίκι, το μοίρασμα του στο τέλος της βόλτας , το οποίο πρέπει να είναι ισότιμο για όλους ώστε να μην αδικηθεί κανένα μέλος της παρέας.
Όσο και αν το συγκεκριμένο έθιμο στην εποχή μας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις φαντάζει επικίνδυνο, ας μη μεταφέρουμε αυτό το άγχος στα παιδιά. Μπορούμε να πάμε μαζί τους και να διασκεδάσουμε και εμείς. Να χαρούμε και να αφεθούμε, όπως τότε που ήμασταν παιδιά.
Δεν χρειαστήκαμε πολλά, καλή διάθεση, πολλά χαμόγελα και φύγαμε..!
Ευχαριστούμε όλους εκείνους που μας δέχτηκαν στο σπίτι τους και ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο Χρόνια πολλά και δημιουργικά, να έχουμε υγεία και να κυνηγάμε την ευτυχία ως το σπουδαιότερο απόκτημα της ζωής μας! Ας γεμίσουν οι ψυχές μας με φως και ας σκορπίσουν καλοσύνη και αγάπη παντου! Καλά Χριστούγεννα!

Χρύσα Δαμουλάκη

Σχολιάστε