Μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο: Το επιδαπέδιο κρεβάτι και η φιλοσοφία του

Μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο: Το επιδαπέδιο κρεβάτι και η φιλοσοφία του

Σύμφωνα με τη θεωρία της Μαρίας Μοντεσσόρι, το κρεβάτι στο δάπεδο, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, στην αυτοπεποίθησή τους, στην ανεξαρτησία τους και πώς ενθαρρύνει την ελευθερία της κίνησης.

Δεν θα πέσει το μωρό από το κρεβάτι;

-Αν το επιδαπέδιο κρεβάτι είναι κάτι καινούριο για το μωρό, ίσως όντως να πέσει από αυτό. Ευτυχώς το κρεβάτι βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος, επομένως υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να τραυματιστεί το μωρό. Αν το επιδαπέδιο κρεβάτι χρησιμοποιείται ήδη από τη γέννηση, θα μάθει τα όρια του στρώματος καθώς μεγαλώνει.

-Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε μια μαλακή κουβέρτα, αρκεί να είναι καλά στερωμένη, ώστε να παραμένει τεντωμένη, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο, βρεφικό θάνατο.

-Κάποιοι χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο που είναι αρκετά ψηλό, ώστε να εμποδίζει το μωρό να πέσει, αλλά και αρκετά χαμηλό ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει στο κρεβάτι του ή να κατεβαίνει γλυστρώντας απ΄αυτό μόλις ξυπνήσει.

Δεν θα κατέβει από το κρεβάτι τη νύχτα για να παίξει;

-Ίσως κατέβει από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν είναι ξύπνιο. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του επιδαπέδιου κρεβατιού. Μπορεί να παίξει με κάποιες από τις δραστηριότητες  του και στη συνέχεια, να ανέβει ξανά στο κρεβάτι του. Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ασφαλές για το μωρό με χαλαρές δραστηριότητες διαθέσιμες για να τις εξερευνήσει.

Πως θα βοηθήσω ένα μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει να μείνει στο κρεβάτι του;

-Όταν ένα μωρό έχει εξαρχής το επιδαπέδιο κρεβάτι ως σημείο αναφοράς, μαθαίνει πως αυτός είναι ο χώρος που κοιμάται και συχνά θα μπουσουλάει μόνο του ως το κρεβάτι του, όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.

-Αν το κρεβάτι αποτελεί κάτι καινούριο και το μωρό ήδη μπουσουλάει ή περπατάει μπορούμε να το βοηθήσουμε δείχνοντας του το κρεβάτι και αφήνοντας το να το εξερευνήσει. Στη συνέχεια, την ώρα του ύπνου, όταν παρατηρήσουμε σημάδια κούρασης, μπορούμε να το βάλουμε στο κρεβάτι. Καλό είναι να καθίσουμε δίπλα του και να απολαύσουμε τη χαλάρωση από κοινού με το μωρό, καθώς γνωρίζει το νέο του χώρο για ύπνο. Ύστερα από λίγες μέρες μπορούμε να σταθούμε πιο πέρα από το στρώμα του και τελικά δεν θα χρειάζεται να καθίσουμε καθόλου μαζί του για να μείνει στο κρεβάτι.

Τι μέγεθος πρέπει να έχει το επιδαπέδιο κρεβάτι;

-Μπορεί να έχει το μέγηεθος ενός σρώματος βρεφικής κούνιας ή και μεγαλύτερο.

-Αν υπάρχει αρκετός χώρος, πολλές οικογένειες επιλέγουν ένα μεγαλύτερο επιδαπέδιο κρεβάτι, ώστε να μπορούν να ξαπλώνουν μαζί για το μωρό για θηλασμό ή για να το καθησυχάσουν!

Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο-οδηγό ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ στο σπίτι με το μωρό. Πως να μεγαλώσετε το μωρό σας με αγάπη σεβασμό και κατανόηση! Για μωρά από 0-12 μηνών!


Το βιβλίο “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)” των Simone Davies και Junnifa Uzodike, θα το βρείτε εδώ

Εικονογράφηση: Sanny van Loon
Μετάφραση: Ελένη Στεργιοπούλου

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σχολιάστε