Τα μικρόβια…

Τα μικρόβια…

Με πόση ανυπομονησία προσδοκούσαν η Πελαγία και η Μελίνα την ανακοίνωση της διήμερης εκδρομής. Πόσα σχέδια και όνειρα είχαν κάνει για αυτή την εκδρομή οι δύο αγαπημένες φίλες. Εκείνη την Παρασκευή λοιπόν ήρθε η πολυαναμενόμενη στιγμή.


Γράφει η Μαρία Ψωμαδάκη


Μετά το πέρας της προσευχής η Διευθύντρια του σχολείου ανακοίνωσε «το ΣΤ1 και το ΣΤ2 την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν διήμερη εκδρομή στην Θεσσαλονίκη». Οι φωνές των παιδιών έσκισαν τον αέρα και ξεχύθηκαν από άκρη σε άκρη! Η Πελαγία και η Μελίνα κοιτάχτηκαν στα μάτια όλο χαρά και προσμονή. Επιτέλους δυο ολόκληρες μέρες δικές τους! Τα τηλέφωνα μες στο Σαββατοκύριακιο έδιναν και έπαιρναν. Τι θα πάρουν μαζί τους, τι θα δουν, τι θα κάνουν και το γέλιο έρεε άφθονο.

Το βράδυ της Κυριακής είχε φτάσει. Αφού αντάλλαξαν καληνύχτες κοιμήθηκαν νωρίς αλλά με προσμονή για τον ερχομό της Δευτέρας (πρώτη φορά ανυπομονούσαν τόσο να ξημερώσει η Δευτέρα). Η μεγάλη μέρα έφτασε. Το ξυπνητήρι έδειχνε 6:15 το πρωί. Στο πρώτο χτύπημα πετάχτηκαν πάνω από τον ενθουσιασμό. Η Μελίνα ένοιωσε τα πόδια της βαριά και το κεφάλι της βούιζε.
Σκέφτηκε φωναχτά : «Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σήμερα.»
Δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ,τι να σκεφτεί και τι όχι. Κοιτάχτηκε φευγαλέα στον καθρέπτη…ήταν κατακόκκινη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οφειλόταν στο θυμό της ή στον πυρετό που άγγιζε ήδη το 39,5.

Η μητέρα της αναστατωμένη και ανήσυχη τηλεφώνησε στην παιδίατρο ! Το αποτέλεσμα του τηλεφωνήματος οπως ηταν αναμενόμενο σηματοδότησε την ακύρωση της εκδρομής! Καθώς ετοιμαζόταν η Μελίνα για την επίσκεψη στην γιατρό ήταν απαρηγόρητη. Τόσα χαμένα όνειρα και τόσα προσδοκώμενα που δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν.
Με βαριά καρδιά τηλεφώνησε στην Πελαγία και της είπε τα δυσάρεστα νέα.
«Εκδρομή τέλος για εμένα» της ανακοίνωσε σχεδόν ξέπνοα και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια της.
«Τι εννοείς;» ρώτησε έκπληκτη η Πελαγία.
«Έχω πυρετό σχεδόν 40 και η γιατρός είπε να ξεχασώ την εκδρομή», αναφώνησε ανάμεσα στα αναφιλητά της.
«Μα πώς;» δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό της Πελαγίας αυτό το νέο.
«Το πως δεν έχει σημασία» είπε πεισμωμένη η Μελίνα
«Το κακό έγινε».
Οι φίλες ήταν πραγματικά απαρηγόρητες. ’Ομως ό,τι εγινε δεν μπορούσε και να αλλάξει. Η Μελίνα απογοητευμένη ξεκίνησε με τη μητέρα της για την γιατρό. Μόλις έφτασε η κ. Εύη την κοίταξε τρυφερά και συνάμα παρηγορητικά.
«Λυπάμαι Μελίνα που έχασες την εκδρομή σου»,της είπε απαλά.
Την εξέτασε προσεκτικά και η διάγνωσή της ήταν «εμπύρετη λοίμωξη του άνω αναπνευστικού».
Η Μελίνα αναρωτήθηκε φωναχτά: «Μα πως συνέβει αυτό; Γιατί τώρα; Γιατί να χάσω την εκδρομή μου;» και δάκρυα κύλησαν στα μάτια της.
Η γιατρός στεναχωρήθηκε και της μίλησε στοργικά: «Για να δούμε λοιπόν που μπορεί να συνέβει το κακό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε την επόμενη φορα».
Της είπε γλυκά: «Θέλω να μου πεις με λεπτομέρειες πως κύλησε η Παρασκευή».
Η Μελίνα άρχισε να μονολογεί σκεπτόμενη: «Πήγα το πρωί στο σχολείο, δανείστηκα το μολύβι της Τασίας που πριν από μερικες μέρες ήταν άρρωστη…έκανα τα μαθήματά μου, έφαγα το δεκατιανό μου, έκανα γυμναστική και γύρισα σπίτι πανευτυχής».
Η κ.Εύη την κοίταξε βλοσυρά, σχεδόν αυστηρά. Κάτι που η αλήθεια είναι ότι δεν το συνήθιζε.
«Μελίνα το μολύβι που δανείστηκες από την Τασία το καθάρισες;»
«Μα φυσικά και όχι».
«Χμμμ…να υποθέσω και ότι πριν φας το δεκατιανό σου δεν έπλυνες τα χέρια σου;» ρώτησε η γιατρός και την κοίταξε τάχα όλο απορία.
Η Μελίνα κατέβασε το βλέμμα της και απάντησε δειλά δειλά : «Δεν τα έπλυνα».
«Σαν να βρήκαμε τον ένοχο», είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού η γιατρός.
«Μελίνα δανείστηκες το μολύβι από τη συμμαθήτρια σου, που ήταν άρρωστη και είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν μικρόβια επάνω στην επιφάνεια του, τα οποία όταν έφαγες το δεκατιανό σου εισήλθαν μέσα στον οργανισμό σου, γιατί πολύ απλά δεν είχες πλύνει τα χέρια σου. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά. Τα μικρόβια δεν είναι ορατά στο γυμνό μάτι και τείνουμε να τα ξεχνάμε. Όμως, αυτά είναι υπομονετικά και περιμένουν να αδράξουν την κατάλληλη ευκαιρία…όπως και έγινε στην περίπτωσή σου!»
Η γιατρός της συνταγογράφησε αντιβίωση και τριήμερη αναρρωτική και πρωτού φύγει από το ιατρείο της είπε «θα ήθελα τώρα που θα πας σπίτι να κάνεις μια αναζήτηση στο you tube… θα βρεις το αγαπημένο μου παιδικό που ονομάζεται “εγώ και το σώμα μου”.

Υπάρχει ένα επεισόδιο για τα μικρόβια…μπορείς να το παρακολουθήσεις και σου υπόσχομαι ότι θα σου λύσει όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις».
Η Μελίνα ευχαρίστησε τη γιατρό!
Μόλις επέστρεψε στο σπίτι της άφησε όπως όπως το μπουφάν και την σάκα της, εκκίνησε το τάμπλετ της, πληκτρολόγησε you tube …και τον τίτλο «εγώ και το σώμα μου».(Επεισόδιο 21 ,Τα μικρόβια , μέρος πρώτο) και ξεκίνησε να παρακολουθεί όλο ενδιαφέρον…

Σχολιάστε