Lego, κατασκευές για μικρούς και μεγάλους!

Lego, μια λέξη που όλοι γνωρίζουμε. Οι περισσότεροι από εμάς μεγάλωσαν με αυτά. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μάρκες παγκοσμίως, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και έχει μια τεράστια λίστα από fan. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τα εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα του Lego;

Η κατασκευή των κομματιών LEGOκαι η συναισθηματική νοημοσύνη

Αυτή η διαδικασία ελεύθερης κατασκευής έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και είναι επίσης ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία και την επιχειρηματική καθοδήγηση.

Σε συνέντευξη του, ο Mª Teresa Mata, συνεργαζόμενος ψυχολόγος του Mensalus Psychologicaland Psychological Assistance Institute, παρουσιάζει αυτό το εργαλείο ως έναν από τους νέους συμμάχους της κατάρτισης συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τα LEGO προάγουν τις κινητικές δεξιότητες

Τα παιδιά ασκούν την επιδεξιότητα τους σε κατασκευές καθώς συνδέουν τα κομμάτια του Lego με διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Αυτό απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή για να συναρμολογηθεί ένα δημιούργημα και αποτελεί μια θαυμάσια άσκηση για τα μικρά δάκτυλα των παιδιών αφού χρειάζεται να είναι σε θέση να ελέγχουν την πίεση που ασκούν κατά την οικοδόμηση.

Ομαδική εργασία

Παίζοντας με τα Lego τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται και να παραχωρούν τη σειρά τους. Όταν εργάζονται μαζί για την κατασκευή Lego, τα παιδιά πρέπει να συμφωνήσουν στη γενική ιδέα του παιχνιδιού τους – είναι ένα κάστρο, ένα σκάφος ή ένα διαστημόπλοιο; Τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν το προβάδισμα του άλλου και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν πώς οι διαφορετικές ιδέες μπορούν να συνεισφέρουν και να επεκτείνουν το έργο τους. Τα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν να διαπραγματεύονται ρόλους και ευθύνες για να έχουν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία.

Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα βελτιώνεται καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη Lego για να κατασκευάσουν περίπλοκα σχέδια, είτε πρόκειται για αστυνομικό τμήμα είτε για διαστημικό σκάφος που ταξιδεύει στο φεγγάρι. Η δημιουργικότητα και η φαντασία ενισχύονται όταν τα παιδιά δεν έχουν περιορισμούς σε αυτό που κάνουν. Σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, έτσι τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους χωρίς τον φόβο της αποτυχίας.

Επιμονή

Όλοι έχουμε δειέναν τέλειακατασκευασμένο πύργο να πέφτει. Τα Lego διδάσκουν στα παιδιά τη σημασία της συνέχισης του οράματός τους μέχρι να πραγματοποιηθεί. Το παιχνίδι με τα Lego ενθαρρύνει τα παιδιά να παλέψουν, να πάρουν το χρόνο τους και να επιμείνουν. Καθώς βελτιώνονται οι κινητικές δεξιότητες, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο περίπλοκη κατασκευή και να δημιουργήσουν πιο σύνθετα σχέδια.

Τι συμβαίνει όταν αρχίζουμε να χτίζουμε

Με τις κατασκευές δημιουργείται μια σύνδεση σε άλλο επίπεδο. Η απελευθέρωση της φαντασίας και της δημιουργικότητας συνδέεται στενά με τη χρήση των χεριών. Όταν τα χέρια μας μπαίνουν στο παιχνίδι, θέτουμε σε κίνηση ένα σύνολο νοηματικών διαδικασιών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε βαθύτερη γνώση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρουμε να προωθήσουμε την επικοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο (τόσο την επικοινωνία με τον εαυτό μας όσο και με άλλους).

Όταν αυτή η τεχνική μεταφέρεται σε ένα σύστημα (μια ομάδα εργασίας, μια οικογένεια, μια ομάδα συνεργείων), πολλές πληροφορίες γίνονται ορατές: κάθε άτομο προσφέρει ένα μικρό δείγμα της αντίληψής τους για τον κόσμο. Αυτό θέτει διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι με γρήγορο και οπτικό τρόπο και προάγει τον διάλογο και την ικανότητα αντίδρασης, όπως συζητήσαμε.

Πηγή

Σχολιάστε