Κακάο, ένα απολαυστικό ρόφημα με πολλά οφέλη!

Το κακάο είναι ένα αγαπημένο μου ρόφημα και μου θυμίζει πολύ έντονα την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που λόγω νηστείας δεν έπρεπε να πιούμε γάλα και η μαμά μας έφτιαχνε κακάο! Ακόμη όμως και σήμερα το κακάο είναι ένα ρόφημα που απολαμβάνουμε συχνά, σκέτο ή με λίγο γάλα!

Από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όταν οι σπόροι του αποτελούσαν νόμισμα συναλλαγών, μέχρι σήμερα που πολλοί το θεωρούν πολύτιμο superfood!

Κακάο: διατροφική αξία

Οι σπόροι κακάο προέρχονται από το κακαόδεντρο, το οποίο συναντάται σε πολλές τροπικές περιοχές, ενώ πλέον εξαιτίας της ζήτησης που έχει, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ασχολούνται εκτενώς με την καλλιέργειά του! Τι περιέχει όμως και το κάνει τόσο πολύτιμο;

Η σκόνη κακάο είναι μια θρεπτική τροφή με μια ιδιαίτερη πικρόγλυκη γεύση. Οι σπόροι του κακάο είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως τα περισσότερα από αυτά αφαιρούνται κατά την επεξεργασία τους για την παραλαβή της σκόνης, δίνοντάς μας το γνωστό βούτυρο κακάο!

Αυτό που τραβάει την προσοχή στο κακάο από διατροφικής άποψης είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος! Επιπλέον, θεωρείται από τις πιο πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που επηρεάζουν πολλές βιολογικές διαδικασίες.

Κακάο: Οφέλη

1.Ρίχνει την πίεση!
Σύμφωνα με μετα-ανάλυση ερευνητών στη Γερμανία σχετικά με την επίδραση που είχε το κακάο συγκριτικά με το τσάι στην αρτηριακή πίεση, το κακάο φαίνεται να είναι ο νικητής της υπόθεσης! Μάλιστα, κατά μέσο όρο η συστολική πίεση έπεφτε κατά 4.7 mmHg, ενώ η διαστολική κατά 2.8 mm Hg, κάτι που μεταφράζεται σε 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 10% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο(1)!

2.Βοηθάει στη μνήμη!
Οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη μνήμη και γνωστική λειτουργία, κυρίως αυτής που σχετίζεται με το πέρας της ηλικίας. Κάτι τέτοιο φαίνεται να σχετίζεται και με τη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επίσης παρατηρείται από την πρόσληψη φλαβανολών από κακάο!

3.Βελτιώνει τη διάθεση!
Όλοι νιώθουμε λίγο καλύτερα μόλις βάλουμε λίγη σοκολάτα στο στόμα μας, όμως μήπως αυτό δεν οφείλεται στη γλυκιά της γεύση, αλλά στο κακάο που περιέχει; Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει το κακάο, οι πολυφαινόλες, μας ηρεμούν και μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος.

4.Μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες!
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το κακάο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των αλλεργιών, καθώς μειώνει την απελευθέρωση ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στην αλλεργική απόκριση! Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα του ρόλου που παίζουν τα φλαβονοειδή του κακάο στις αλλεργίες (4,5)!

5.Μειώνει τις φλεγμονές!
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που κρύβει το κακάο, είναι και η ικανότητά του να μειώνει τις φλεγμονές, αναστέλλοντας τον νουκλεϊκό παράγοντα κΒ . Έτσι, μπορεί να συμβάλλει θετικά σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που συχνά παρατηρούνται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε εκφυλιστικές ασθένειες, στο σακχαρώδη διαβήτη κ.ά, όμως επιπλέον έρευνα απαιτείται.

6.Κάνει καλό στη καρδιά σου!
Πολλές μελέτες εξυμνούν το κακάο για το οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην καρδιά μας! Βελτιώνει την χοληστερίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερίνης), βελτιώνει την πίεση και την πήξη του αίματος, ενώ μειώνει τα μόρια προσκόλλησης- τις πρωτεΐνες εκείνες που οδηγούν τα λευκοκύτταρα και άλλες ουσίες να κολλήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών!

Ίσως τελικά ένα ποτήρι ζεστό κακάο να ήταν αυτό που χρειαζόσουν!

Πηγή:vita4you.gr

Σχολιάστε