Η επίσκεψη των φίλων, με τα παιδιά τους…

«Oι επισκέψεις συγγενών και φίλων μάς αρέσουν πολύ και νιώθουμε πολύ όμορφα όταν γίνονται, κυρίως επειδή το παιδί μας περνάει καλά» λένε οι γονείς του πεντάχρονου Μάρκου. «Μερικές φορές, ωστόσο, η συμπεριφορά των άλλων παιδιών είναι ενοχλητική, δηλαδή αρχίζουν να τρέχουν μέσα στο σπίτι, να πηδούν πάνω στους καναπέδες, να εκσφενδονίζουν αντικείμενα, να παίζουν μπάλα στο δωμάτιο κ.λπ.

Στην αρχή, δεν λέμε κάτι. Περιμένουμε τους γονείς τους να αντιδράσουν και να ελέγξουν τα παιδιά τους, όμως εκείνοι φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στη συζήτηση. Κάποιες φορές φωνάζουν απλώς “παιδιά, ησυχάστε!”, αλλά φυσικά τίποτε δεν αλλάζει. Συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Εμείς ενίοτε εκνευριζόμαστε, δεν ξέρουμε όμως πώς να το χειριστούμε. Να μαλώσουμε τον Μάρκο, που έχει παρασυρθεί, ή τα παιδιά των φίλων μας, που φαίνεται να είναι οι πρωτεργάτες, χωρίς όμως να παρεξηγηθούμε;» συνεχίζουν οι γονείς. «Κάποιες φορές δεν μπορώ να συγκρατηθώ» λέει η μητέρα «και μαλώνω τον Μάρκο. Eίναι, όμως, αυτό σωστό;» αναρωτιέται.
Όταν τα παιδιά των επισκεπτών σας συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν εγκρίνετε, παρουσιάζονται προβλήματα και ταυτόχρονα επηρεάζεται η συμπεριφορά των δικών σας παιδιών. Eίναι γεγονός ότι τα παιδιά, ειδικά αυτά που είναι τριών τεσσάρων ετών, δεν κατανοούν απολύτως ότι κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες συμπεριφοράς. Συνεπώς, δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο πώς συμπεριφέρονται στο σπίτι τους και στα σπίτια των άλλων.

Τι μπορείτε να κάνετε

-Είναι πιο απλό να εξηγήσετε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στον μικρό σας επισκέπτη κάποιους βασικούς κανόνες του σπιτιού σας. Aυτό μπορείτε να το κάνετε με φιλικό και γλυκό τρόπο, π.χ. «σε παρακαλώ να φας τα μπισκοτάκια σου στην κουζίνα μόνο» ή «δεν θα παίξετε μπάλα μέσα στο σπίτι» κ.ο.κ.
-Παράλληλα, εξηγήστε με διακριτικότητα στους φίλους σας ότι επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε μόνο στην κουζίνα ή να παίζουν μπάλα μόνο στην αυλή.
-Συζητήστε μαζί τους πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι παρόμοια συμπεριφορά των παιδιών στο σπίτι τους
Η ειλικρίνεια, η καλή πρόθεση και η ηρεμία θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν μερικά πράγματα.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι απαραίτητο να τα επιβλέπετε τακτικά. Kάποιες φορές, ίσως χρειαστεί να τα κατευθύνετε σε μια δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγετε τις εντάσεις.
Όταν το παιδί συνεχίζει την αρνητική συμπεριφορά του, παρά τις παραινέσεις σας, μάλλον έχει κουραστεί ή εκνευριστεί. Τότε ίσως είναι προτιμότερο να επιστρατεύσετε την υπομονή σας, δοκιμάζοντας να τους αλλάξετε δραστηριότητα.
Για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις με τους φίλους σας, σε περίπτωση που νιώσετε ότι χρειάζεται να τους μιλήσετε για τη συμπεριφορά των παιδιών τους, πείτε τους πόση αξία δίνετε στη φιλία σας και πόσο δεν θέλετε να την επηρεάσουν οι τυχόν δυσκολίες με τα παιδιά.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

akappatou.gr

Σχολιάστε