Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Βιργινία Κόκα, νηπιαγωγός στο 21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Βιργινία Κόκα, νηπιαγωγός στο 21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κ. Ευαγγελία Ψωμαδάκη, Μαθηματικό στο ΓΕΛ Σορωνής Ρόδου, ο λόγος στην κ. Βιργινία Κόκα νηπιαγωγό στο 21ο Νηπιαγωγείου Αθηνών!

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου….

Γειά σας παιδιά!! Με λένε Βιργινία και θα είμαι για αυτή τη χρονιά η δασκάλα σας.
Συνήθως όταν ακούν το όνομά μου γουρλώνουν τα μάτια τους και προσπαθούν να το επαναλάβουν, σπάνια όμως μπορούν όλοι να το πουν. Έμαθα λοιπόν να ακούω σε όλες τις παραλλαγές του και να διασκεδάζω πάρα πολύ με αυτά που ακούω.
Τους εξηγώ με απλά λόγια πως θα είναι η χρονιά μας κι ότι και με τη δική τους βοήθεια θα την κάνουμε να είναι ξεχωριστή, χαρούμενη, αξέχαστη και γεμάτη με καινούργια πράγματα.

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως εκπαιδευτικό; Αυστηρό ή επιεική;

Θα με χαρακτήριζα απ’ όλα. Ανάλογα την περίπτωση και την περίσταση.
Βέβαια το να είσαι αυστηρός στο νηπιαγωγείο σημαίνει να αλλάζεις λίγο τον τόνο της φωνής σου και την έκφραση του προσώπου σου, ίσα για να καταλάβει το παιδί τη διαφορά.
Αυτό που ανακάλυψα με τα χρόνια είναι ότι όλα καταλήγουν στην επιείκεια. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει διαφορετικά η κατάσταση στο νηπιαγωγείο. Μόνο με αγάπη αλλά και την κατανόηση της κάθε περίπτωσης παιδιού μπορεί να προχωρήσει η εκπαίδευση στο νήπιο.
Σε αυτό όμως που επιμένω και δίνω ιδιαίτερη σημασία είναι στις κοινωνικές δεξιότητες, στην αυτοεκτίμηση και στον σεβασμό προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας.

 Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Έχω υιοθετήσει από πολλούς πολλά. Διαβάζω και δοκιμάζω ακόμα περισσότερα, προσπαθώ και επιμορφώνομαι όσο γίνεται, όμως τίποτα νομίζω από όσα μαθαίνω δεν “κουμπώνουν” ακριβώς κάθε χρονιά σε κάθε τάξη.
Το έμψυχο υλικό της τάξης, τα παιδάκια της κάθε χρονιάς, οι ανάγκες τους και οι ιδιαιτερότητες τους με οδηγούν στο να διαμορφώνω το εκπαιδευτικό πλαίσιο του έτους και φυσικά αν προκύπτουν άλλες ανάγκες να το αλλάζω. Νομίζω ότι μέσα σε μια σχολική χρονιά μπορεί να “περάσουν” όλοι οι παιδαγωγοί.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Να γίνει το σχολείο χώρος που το παιδί θα περιμένει να ξημερώσει για να πάει σε αυτό.
Θα στενοχωριέται να φύγει όταν θα τελειώνει.
Θα είναι όμορφο, χρωματιστό, ευρύχωρο, πράσινο, φιλικό …..για τα παιδιά και τους δασκάλους. Να είναι όλοι ευτυχισμένοι μέσα σε αυτό, όμως…..
Κι επειδή αυτό μάλλον για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι ουτοπικό, θα ήθελα να γίνουν έστω τα μισά από όσα όλοι οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε με διαμαρτυρίες και αγώνες τόσα χρόνια.

 Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου από σένα;

Ότι προσπάθησα πολύ. Προσπάθησα για το καλύτερο!
Τα αγάπησα πολύ. Δεν γίνεται κι αλλιώς. Με κάποιο μαγικό τρόπο, όλοι μας τα αγαπάμε πολύ.


Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε ή να μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες, αλλά και ότι ενδιαφέρον γίνεται στον τόπο σας!

Σχολιάστε