Η διατροφή της νηστείας, τι να προσέξουμε

Η εποχή της μεγαλύτερης σαρακοστής έφτασε, η αλλιώς η σαρακοστή του Πάσχα ξεκινάει την καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως το Μεγάλο Σάββατο, η συνολική διάρκεια της είναι επτά εβδομάδες.

Κατά την περίοδο αυτή νηστεύουμε το κρέας, ψάρι, αυγά, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιες μέρες και το ελαιόλαδο.
Η πιο συχνές ερωτήσεις λίγο πριν την σαρακοστή είναι:
– Μπορώ να χάσω κιλά , θα τρώω πολύ υδατάνθρακα.
– Πως θα σταματήσω την πείνα μου; Τώρα με την νηστεία πεινάω.
– Τι να φάω να μην παχαίνει, αφού όλα παχαίνουν την σαρακοστή.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.
Κατά την περίοδο της νηστείας καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες C,D,E , καθώς η διατροφή αποτελείται από την κατανάλωση, οσπρίων, φυτικών προϊόντων, ταχίνι, χαλβά, λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε την μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους , το οποίο προέρχεται από ζωικό λίπος. Αντίθετα θα έχουμε την αύξηση στην κατανάλωση σε μονοακόρεστο λίπος, το οποίο βρίσκεται στο ελαιόλαδο, ταχίνι-χαλβά(σουσάμι) , τους ξηρούς καρπούς, το οποίο βοηθάει στην σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τέλος τα θαλασσινά θα βοηθήσουν στην πρόληψη σε πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας , επίσης πλούσια σε ω-3 & ω-6, υπεύθυνα για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε κατά την διατροφή της νηστείας είναι, ηπρόσληψη σιδήρου καθώς ο μη αιμικός σίδηρος, δηλαδή αυτός που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα, δεν είναι τόσο απορροφήσιμος όσο ο αιμικός.

Πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε σωστές συνήθειες και κατά την περίοδο της νηστείας.


– Καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα σε σαλάτες , ωμά λαχανικά και φρούτα.
– Καταναλώνουμε φρούτα και ξηρούς καρπούς μαζί, π.χ 1 φρούτο και μερικά αμύγδαλα ή αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς , το αίσθημα κορεσμού θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα.
– Συνδυάζουμε όσπρια με ρύζι.
– Καταναλώνουμε ζυμαρικά , συνδυάζοντας τα , είτε με ταχίνι , μανιτάρια , θαλασσινά.
– Καταναλώστε αβοκάντο στην καθημερινότητα σας.

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Σχολιάστε